Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Do 1. oktobra 2019. godine besplatna registracija adrese za prijem elektronske pošte, a nakon tog roka će se plaćati naknada za registraciju promene podatka


Privredna društva, predstavništva i ogranci stranih privrednih društava, kao i preduzetnici koji su već upisani u Registar privrednih subjekata imaju još malo vremena za besplatnu registraciju adrese za prijem elektronske pošte.

Do 1. oktobra 2019. godine, registracija imejl- adrese je besplatna, a nakon tog roka će se plaćati naknada za registraciju promene podatka.

Registracija adrese za prijem elektronske pošte je obaveza privrednih subjekata proistekla iz Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018 i 95/2018), koja se od oktobra 2018. godine primenjuje na privredne subjekte koji se tek osnivaju, dok svi ranije registrovani privredni subjekti moraju da prijave ovaj kontakt podatak, ukoliko nije registrovan u APR-u.

Privredna društva popunjavaju registracionu prijavu promene podataka (obavezni podaci) i dodatak br. 31, dok preduzetnici treba da podnesu popunjenu registracionu prijavu promene podataka o preduzetniku (obavezni podaci) i dodatak br. 16. Popunjene prijave se mogu predati lično u APR-u ili poslati poštom, u skladu sa Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 99/2011, 83/2014 i 31/2019).

Obaveza registracije imejl- adrese proističe i iz zakona koji uređuje elektronski dokument, na osnovu koga APR elektronskom poštom dostavlja rešenje o registraciji osnivanja u obliku elektronskog dokumenta onim privrednim subjektima koji su podneli elektronsku prijavu za osnivanje, kao i druga obaveštenja na osnovu kojih Agencija komunicira s privredom i građanima, koji koriste ostale elektronske usluge APR, kao što je elektronsko podnošenje finansijskih izveštaja.

Izvor: Vebsajt APR, 18.09.2019.
Naslov: Redakcija