Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: Primena Zakona počinje 1. oktobra 2019. godine


Od 1. oktobra počinje primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon), na koji je Srbija čekala gotovo 15 godina, a koji će svim građanima omogućiti jednak pristup pravdi, najavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je istakla da je dosta toga urađeno kako bi sve bilo spremno za početak primene Zakona.

Ona je dodala da će od 1. oktobra mogućnost pravne pomoći imati lica koja su socijalno ugrožena, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, lica koja bi se angažovanjem advokata i plaćanjem sudskih postupaka našla u toj situaciji i ranjive grupe.

- Bitno je da se omogući pristup pravdi građanima, da oni koji do sada nisu bili u mogućnosti da ostvare svoje pravo to sada mogu. Bitno je i da imamo državu koja je finansijski stabilna i koja može da obezbedi takva novčana sredstva, to nisu mali iznosi - rekla je Kuburović.

Ona je dodala da korisnici neće plaćati naknadu za advokate, već da će one biti plaćane iz republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava, koje su prve kontakt tačke i gde će građani podnositi zahtev za besplatnu pravnu pomoć.

Lokalne samouprave će, potom, građane upućivati na pružaoce besplatne pravne pomoći, koji su u najčešćim situacijama advokati.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.09.2019.
Naslov: Redakcija