Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Automobile sa crveno-plavim svetlima mogu da koriste vojska, policija, VBA, Hitna pomoć, vatrogasci i najviši državni funkcioneri


Iako nemaju pravo na to, automobile sa crveno-plavim svetlima voze ministri, predsednici opština, poslanici, direktori, estrada, zaštićeni svedoci... U Srbiji je nepoznanica koliko je automobila okićeno crveno-plavim svetlima poznatijim kao "blinkeri".

Domaći vozači toliko su oguglali na ta svetla koja gledaju svaki dan da se previše i ne uzbuđuju kada naiđu na automobil sa "blinkerima".

Zakonom je propisano da takva svetla mogu da koriste samo vojska, policija, VBA, Hitna pomoć, vatrogasci i najviši državni funkcioneri, poput predsednika i premijera (ne i ministri). Ali po svemu sudeći u ovoj oblasti u našoj zemlji taj propis se ne poštuje. Tu povlasticu koriste mnogi kojima ona ne pripada.

A kako su "blinkeri" postali simbol bahatosti? I zašto bi ministri koristili službena vozila s takvim svetlima, ako ukoliko žure i moraju da stignu brzo na odredište, lako mogu da dobiju pratnju policije?

"Blinkeri" su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase. Koriste ih automobili pod pratnjom kad moraju da prekrše saobraćajne propise, to jest iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju. Prema važećem zakonu, crveno-plava rotaciona svetla kao "blinkere" mogu da imaju samo vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodeli osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. Međutim, izgleda da su "blinkeri" deljeni "šakom i kapom" pa imamo situaciju da automobile sa ovom opremom voze mnoge kontroverzne ličnosti, biznismeni, estrada. Ovu opremu nabavili su i poslanici, predsednici opština, direktori.

Dok je bio načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA), general Momir Stojanović je po zakonu imao pravo i na "blinkere". Ali, kako ističe tu pogodnost nikada nije koristio. Nijedan državnik koji drži do sebe ne vozi se pod "blinkerima", ističe general.

"To danas koriste ne zato što im se žuri ili im treba prvenstvo prolaza, već da se zna njihova moć i veličina. Da je sreće, pod ’blinkerima’ ne bi trebalo niko da se vozi osim predsednika republike i premijera", kaže Stojanović.

On potvrđuje da je ova oblast, kao i mnoge druge, u našoj zemlji neuređena.

"Dozvolu ko će da se vozi pod ’blinkerima’ prema propisima daje MUP. Problem je što se oni odobravaju i po prijateljskoj vezi, po partijskoj pripadnosti, drugarstvu...", ističe nekadašnji načelnik VBA.

Stojanović smatra da će se ova oblast urediti samo ako se poštuju propisi.

"’Blinkeri’ ništa ne znače u saobraćaju osim u nekim posetama i vanrednim situacijama kada se i mogu upotrebiti.

U realnom životu ne trebaju ni predsedniku ni premijeru. Običnom čoveku ne trebaju ta svetla, a ako ih već ima, to znači da ima i neki problem sa svojom savešću ili sa onim što radi", zaključuje Momir Stojanović.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 - dr. zakon, 87/2018 i 23/2019) ne postoji termin "blinkeri", ali oni spadaju u posebne svetlosne znake – crveno i plavo trepćuće svetlo.

Kao i sve ostalo, moguće ih je nabaviti preko interneta. Kineski koštaju već od petnaestak dolara. Ipak, postoji i kazna za ovaj prekršaj, a mnogi smatraju da je ona samo stimulativna. Jer ko ih neovlašćeno postavi, rizikuje da plati 20.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 18.09.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija