Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O AZILU I PRIVREMENOJ ZAŠTITI: Nacrt zakona predviđa uvođenje potpuno novih instituta i njihovo definisanje u skladu sa direktivama EU. Trenutno se čeka mišljenje Evropske komisije na Nacrt zakona, nakon čega će isti biti upućen u skupštinsku proceduru


Nacrt zakona o azilu i privremenoj zaštiti, koji predviđa potpuno nove institute i njihovo definisanje u skladu sa direktivama EU, završen je, a pre usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije čeka se mišljenje Evropske komisije, izjavila je šefica Kancelarije za azil Ministarstva unutrašnjih poslova, Emilija Joksić.

"Uskoro će početi procedura usvajanja u parlamentu. Ono što čekamo jesu komentari EK, bez kojih ne može doći do usvajanja novog zakona", rekla je Joksić na tribini "Balkanski migracioni koridor: juče, danas, sutra".

Ona je navela da će potpuno novi instituti omogućiti bolju zaštitu samih tražilaca azila, ali i preciznije definisati i njihove obaveze, pa će se sprečiti zloupotreba azilnog sistema, odnosno izražavanja namere podnošenja zahteva samo radi izbegavanja prekršajne odgovornosti za ilegalni ulazak i boravak na teritoriji Srbije.

Joksić kaže da je i važeći Zakon o azilu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007) u duhu i Ženevske konvencije i evropskih direktiva koje se odnose na tu oblast, ali da su njegove manjkavosti preširoko definisanje određenih pojmova, koji se tiču kako postupka azila tako i položaja tražilaca i njihovih prava i obaveza.

"To su neke od stvari koje će biti izmenjene novim zakonom u koji će biti uključene definicije i instituti na način predviđen direktivama EU", rekla je Joksić.

Prema njenim rečima, od 600.000 izbeglica koje su 2015. godine prošle kroz Srbiju na putu ka zemljama EU, samo oko 580 je formalno podnelo zahtev za azil u Srbiji, ali jako mali broj je dočekao konačnu odluku.

Savetnik ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milenko Nikić rekao je da je od početka 2016. kroz Srbiju prošlo oko 100.000 migranata.

Kako je naveo, među više od 4.000 izbeglica koje su trenutno u Srbiji, najviše je maloletnika bez pratnje, i to ekonomskih migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, dok manji broj dolazi iz Sirije.

Nikić kaže da je prošlogodišnji ciklus priliva izbeglica završen veoma dobro jer je odgovor bio adekvatan, dok su kasnije nastali problemi, navodeći da je prošle godine na stotine hiljade ljudi prošlo kroz Srbiju, a da nije zabeležen nijedan značajniji incident, za razliku od svih drugih zemalja na takozvanoj balkanskoj ruti.

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović rekla je da je trenutno u Srbiji 4.300 lica u centrima za azil i prihvatnim centrima, koji ne žele da ostanu u Srbiji nego čekaju da se stvori mogućnost da nastave svoj put dalje ka Mađarskoj.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija