Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE PORODIČNOG ZAKONA: Izmenama Zakona biće predviđene strože sankcije za roditelje koji svoju roditeljsku ulogu ne vrše adekvatno. Roditelji će morati da se odazivaju na pozive škole ako njihova deca beže sa časova ili ako se nedolično ponašaju. Sa druge strane, neće smeti da vrše pritisak na nastavnike, posebno kada se približi kraj školske godine


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja priprema novine kako bi roditelji aktivnije učestvovali u obrazovanju dece, pa će tako u svakoj opštini biti formiran savet u kome će sve škole imati dva roditelja predstavnika.

Ovi roditelji biće obučeni o pravima, ali i obavezama koje imaju i na koji način mame i tate predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca mogu da doprinesu kvalitetnijem obrazovanju i vaspitanju njihove dece.

Propis koji će biti promenjen da bi se ovo sprovelo je Porodični zakon ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015), kojim će se predvideti oštrije sankcije za roditelje koji ne vrše adekvatno svoju roditeljsku ulogu, dok će se iz oblasti zakona koji regulišu rad prosvete svi akteri nastavnog procesa samo pozvati na primenu postojećih propisa. Ministarstvo prosvete ovaj veliki posao radi u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Roditelji će morati da se odazivaju na pozive škole ako njihova deca beže sa časova ili ako se nedolično ponašaju. Sa druge strane, neće smeti da vrše pritisak na nastavnike, posebno kada se približi kraj godine i kada mnogi opsedaju zbornice moleći za veće ocene za svoju decu.

"Svaki prosvetni radnik zna da u školu najmanje dolaze roditelji koji su najpotrebniji odnosno oni čija deca su autodestruktivna, agresivna, ne dolaze na nastavu ili su možda u zdravstvenom riziku. Sada će se to promeniti", najavljuje Dragana Milovanović, savetnica pri Ministarstvu prosvete.

"Osim obaveza, dobiće i mogućnosti da se više uključe u život škole, da daju konstruktivne predloge i sugestije. Već postoje škole gde su roditelji uključeni ali sada želimo to da proširimo na celu Srbiju. Za sada roditelji uglavnom biraju agencije i destinacije za ekskurzije ali njihove obaveze i prava će se proširiti u budućnosti", kaže ona.

O pravima i obavezama, savete roditelja će informisati nezavisno roditeljsko telo formirano na nivou opština, najavljuje Milovanović. I u samom Ministarstvu će biti jedna osoba zadužena za komunikaciju sa roditeljima i unapređenje njihovog učešća u životu škole, a planirano je i pokretanje roditeljskog portala.

Nova pravila nikako ne bi trebalo da smetaju nastavnicima i profesorima pri poslu već bi trebalo da im olakšaju jer će se komunikacija između njih i roditelja poboljšati, dok bi sveopšti cilj ovih novina bio vraćanje dostojanstva nastavničkoj profesiji.

Izvor: Vebsajt 021, 22.09.2016.
Naslov: Redakcija