Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O TAKSAMA I NAKNADAMA: NALED predlaže da se ustanovi jasna definicija naknada, taksi, zakupa, licenci, dozvola, te da se obezbede uslovi za uspostavljanje elektronskog i javno dostupnog registra nameta. Traži se i eliminisanje ili revidiranje visine parafiskalnih nameta, jer pored toga što teraju preduzeća na gašenje i prelazak u sivu ekonomiju, predstavljaju jednu od barijera za ulazak na tržište, što znači manje stranih investicija


Usvajanjem Zakona o taksama i naknadama, te uvođenjem javnog registra značajno bi se smanjio broj neporeskih nameta, ocenila je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Violeta Jovanović.

Ona je objasnila da parafiskalni nameti predstavljaju sva plaćanja građana i privrede prema državi za koja ne dobijaju nikakvo pravo, uslugu ili dobro, ili dobijaju, ali, kako je rekla, nesrazmerno malo.

Studija o parafiskalnim nametima, koju je izradio NALED u saradnji sa USAID BEP projektom, identifikovala je 371 neporesko davanje od čega su najmanje 179 parafiskalni nameti, istakla je Jovanović.

"Ovom temom se bavimo već pet godina i imamo konkretna rešenja koja smo predložili Vladi. Predlažemo reformu u pet koraka, pre svega uvođenjem Zakona o taksama i uvođenjem javnog registra", rekla je ona.

Kako je dodala, parafiskalni nameti su doprineli da u prošloj godini, prema podacima APR-a, Srbija izgubi 13.580 malih i srednjih preduzeća i 35.290 preduzetničkih radnji.

Prema njenim rečima, pored toga što teraju preduzeća na gašenje i prelazak u sivu ekonomiju, parafiskalni nameti predstavljaju jednu od barijera za ulazak na tržište, što znači manje stranih investicija.

"Otpor opština postoji i on je u ovom trenutku prirodan jer to vide kao gubitak sigurnog prihoda od kojeg pune budžet neophodan zbog svih novih nadležnosti koje su opštine dobile. Neke sredine su to zloupotrebile pa su firmarine višestruko povećale. Ali na kraju sve to plaćaju građani i bitno je da se pokaže kako se to troši", rekla je Jovanović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.09.2016.
Naslov: Redakcija