Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Privatizacija medija u državnom vlasništvu mora biti završena do 31. oktobra 2015. godine


Proces povlačenja države iz medija u Srbiji biće završen do 31. oktobra 2015. godine, kako je i predviđeno Zakonomo javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 58/2015), izjavio jedržavni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Saša Mirković

Mirković, koji je učestvovao na panelu o medijskim slobodama u okviru godišnje konferencije OEBS o ljudskim pravima i demokratiji, rekao je da je uvođenje projektnog sufinansiranja kao modela finansiranja medijskih projekata rezultiralo time da ove godine Ministarstvo kulture i informisanja bude najveći donator medijskih sadržaja u Srbiji, veći i od Evropske unije.

On je rekao da je dobro što o projektnom sufinansiranju odlučuje struka, s obzirom na to da su u komisijama koje su formirane na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou većinsku zastupljenost imaju predstavnici medijskih udruženja.

Mirković je naglasio da Srbija ima kvalitetnu saradnju sa OEBS-om, koja se tokom srpskog predsedavanja tom međunarodnom organizacijom dodatno poboljšala.

U Varšavi je 21. septembra 2015. godine počela dvonedeljna godišnja konferencija o ljudskim pravima i demokratiji, koja okuplja oko 1.400 predstavnika vlada i civilnog društva iz 57 zemalja članica OEBS, u organizaciji Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

Osim medijskih sloboda, slobode govora i vladavine prava, glavne teme konferencije su i migrantska kriza i situacija u Ukrajini.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.09.2015.