Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU STRATEGIJE UPRAVLJANJA VODAMA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE 23. SEPTEMBRA 2015. GODINE


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Direkcija za vode, organizuje u sredu 23. septembra 2015. godine, s početkom u 11.20 časova, Javnu raspravu o Nacrtu Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije i Nacrtu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije na životnu sredinu, u Privrednoj komori Srbije, (sala 1 u prizemlju, Resavska 13-15).

Nacrt Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije pripremljen je u skladu sa Zakonom o vodama("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 93/2012), dok je u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 88/2010), pripremljen Nacrt Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije na životnu sredinu.

Strategija razvoja vodoprivrede je usmerena na normativnu i regulatornu ulogu države, prvenstveno u oblasti opštih uslova korišćenja voda, s tim da se u oblasti voda omogući slobodna privredna aktivnost zasnovana na tržišnim principima. Obezbeđenje zdrave pijaće vode, ostvarivanje infrastrukturnih preduslova za stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje, unapređenje društvene i privredne infrastrukture u oblasti voda, uklapanje u standarde EU, čime se obezbeđuje lakše pristupanje zemlje evropskim integracijama i pokretanje novog investiconog ciklusa u zemlji, jasni su ciljevi za sledećih desetak godina. Ovo je moguće ostvariti putem valorizacije vodnih resursa i cena usluga u oblasti voda, uz odgovarajuće pravne, finansijske, organizacione i političke preduslove i mehanizme.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republička direkcija za vode otpočela je javni uvid za Strategiju i Izveštaj 20. avgusta i trajaće do 27. septembra 2015. godine, do kada je moguće dostaviti sve eventualne sugestije na e-adresu: dusan.dobricic@minpolj.gov.rs.

Nacrt Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije možete pogledati ovde.

Nacrt Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, 22.09.2015.