Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZA PRIMENU MERA ŠTEDNJE POTREBNO PRETHODNO IZMENITI VEĆI BROJ ZAKONA ILI DONETI JEDAN NOVI, OBJEDINJUJUĆI


Procedure za izmenu zakona odložiće smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru i penzija do novembra, jer, kako je Tanjugu rečeno u Vladi Srbije, za primenu mera štednje potrebno je prethodno izmeniti veći broj zakona ili doneti jedan novi, objedinjujući.

Ukoliko bi, kako je rečeno, vlada odustala od donošenja jedinstvenog zakona, bilo bi potrebno, između ostalog, izmeniti Zakon o radnim odnosima u državnim organima, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju...

A za izmene postojećih zakona, kako je to nedavno ocenio i ministar finansija Dušan Vujović, biće potrebno nekoliko nedelja.

"Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim primanjima, ali to sa druge strane zahteva više posla na izmeni zakona, a time i više vremena", rekao je Vujović za TV Prva.

Izmene zakona će, naveo je, morati da prate rebalans budžeta za ovu godinu, a rebalans, koji će reflektovati smanjenje primanja ali i omogućiti ostale mere štednje, trebalo bi da se pred poslanicima nađe sredinom oktobra.

Tek tada će, prema rečima Vujovića, biti poznat i definitivan dogovor vlade o tome kako će se primenjivati nove mere.

"Naš interni dogovor je da iskoristimo rebalans i objasnimo narodu šta je potrebno, a da paralelno s rebalansom mere počnu da se primenjuju", izjavio je Vujović.

Podsećamo da nakon usvajanja rebalansa i izmene zakona zaposlene u javnom sektoru i penzionere čeka sledeće:

Plate i penzije do 25.000 dinara neće biti smanjivane. Onima koji sada primaju 26.000 dinara penzije će biti 220 dinara niže, na 30.000 dinara umanjenje će biti 1.100, a na 40.000 - 3.300 dinara.

Najviše penzije mogle bi da budu umanjene od 12 do 15 odsto, dok plate u javnom sektoru i to one u rasponu od 25.000 do 100.000 dinara ne bi trebalo da budu smanjenje više od 10 odsto.

Izvor: