Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OPŠTIM USLOVIMA ZA EMISIJU I PRODAJU DRŽAVNIH HARTIJA OD VREDNOSTI NA PRIMARNOM TRŽIŠTU: Najavljene dve emisije obveznica koje dospevaju za tri, odnosno četiri godine


Srbija će emitovati dugoročne državne hartije od vrednosti ukupne vrednosti 340 miliona evra, a razlog zaduživanja je pored ostalog finansiranje budžetskog deficita.

Obveznice će biti prodate putem direktne pogodbe sa kvalifikovanim investitorom, a novo zaduživanje će služiti i za refinansiranje dospelih obaveza na osnovu javnog duga, kao i finansiranje tekuće likvidnosti i nabavka finansijske imovine.

Obveznice će biti emitovane 23. avgusta, a podeljene su u dve emisije.

Prva grupa obveznica, ukupne vrednosti 250 miliona evra, dospeva u avgustu 2025. godine, dok druga grupa, vrednosti 90 miliona evra, dospeva u avgustu 2026. godine.

Dugoročne državne hartije od vrednosti biće registrovane kod nemačke banke Deutsche Bank Aktiengesellschaft, koja će ujedno vršiti njihov kliring i saldiranje.

Vlada Srbije je u junu usvojila Uredbu o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti na primarnom tržištu ("Sl. glasnik RS", br. 100/2014, 78/2017, 66/2018, 78/2018, 140/2020 i 59/2022), kojom je omogućeno da vlada može da prodaje obveznice i direktnom pogodbom sa kvalifikovanim investitorom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 19.08.2022.
Naslov: Redakcija