Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Prodavac je u obavezi da izvrši refundaciju fiskalnog računa kada kupac želi da kupljenu robu vrati i kada treba da se izvrši povraćaj novca za tu robu


Važnost uzimanja fiskalnog računa dolazi do punog izražaja u situaciji u kojoj kupac želi da odustane od kupovine, vrati robu i traži povraćaj novca na licu mesta.

Naime, sa fiskalnim računom, osim što mogu biti sigurni da je roba prošla sve kontrole bezbednosti i kvaliteta, građani, takođe, mogu nesmetano ostvariti svoja potrošačka prava kao što su pravo na garanciju, eventualnu reklamaciju proizvoda i pravo na povraćaj novca.

Kako se navodi na sajtu Poreske uprave, prodavac je u obavezi da izvrši refundaciju fiskalnog računa kada kupac želi da kupljenu robu vrati i kada treba da se izvrši povraćaj novca za tu robu.

Prema rečima Jelene Marić iz Poreske uprave, značaj fiskalnog računa upravo u tim situacijama dolazi do izražaja.

- Građani imaju potvrdu da je roba prošla sve kontrole kvaliteta i da mogu ostvariti svoja potrošačka prava kao što je pravo na garanciju i eventualnu reklamaciju proizvoda. I pravo na povraćaj novca - navodi ona.

Kako kaže, prodavac kad mu kupac dođe da izvrši reklamaciju mora da izvrši refundaciju fiskalnog računa, tako što izda dva nova fiskalna računa. Jedan račun je refundacija fiskalnog računa i drugi račun koji predstavlja kopiju tog računa koji kupac obavezno potpisuje.

Jedna od nedoumica građana je da li prodavci imaju pravo da uzimanje ličnih podataka prilikom vraćanja robe.

- Vrši se povraćaj novca i na licu mesta je u obavezi da potpiše da je dobio novac nazad i tada je u obavezi da ostavi neki lični podatak kao što je broj lične karte ili nekog drugog dokumenta. Na primer broj pasoša, broj izbegličke legitimacije, evidencioni broj za strance i slično - navodi ona.

Kako kaže, Poreska uprava Srbije "nije definisala obavezu davanja jedinstvenog matičnog broja kupca kad vraća robu".

- Ono što jeste obaveza jeste da mora da se da određeni podatak kao što je na primer broj lične karte - napominje Marić.

Kako je napomenula, "JMBG prodavac sme da traži samo u slučaju kada se kao kupac identifikuje domaće fizičko lice koje obavlja registrovanu delatnost JMBG-om, kao što je fizičko lice investitor, poljoprivrednik i slično".

Građani bi trebalo da znaju i svoje obaveze a jedna od obaveza je i uzimanje fiskalnog računa. Fiskalni račun je dokaz da je roba prošla kroz sistem plaćanja poreza, a nama kao kupcima dokaz na osnovu koga možemo tražiti povraćaj novca ili zamenu robe.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.08.2022.
Naslov: Redakcija