Zastava Bosne i Hercegovine

CENA GASA ZA GRAĐANE U SRBIJI OSTAJE ISTA DO KRAJA SLEDEĆE SEZONE


Cena gasa za građane u Srbiji ostaje ista do kraja sledeće sezone, potvrio je u razgovoru za "Novosti" generalni direktor "Srbijagasa".

Kako dalje navodi, cena za komercijalno snabdevanje gasom u našoj zemlji zavisi od dogovora koji će se postići sa ruskom kompanijom. On ističe da će javnost biti obaveštena ukoliko dođe do bilo kakvih promena. Pojedini energetski stručnjaci smatraju da Srbija sada ima bolju poziciju u pregovorima o ceni sa ruskom kompanijom, nego prilikom zaključivanja prethodnog ugovora.

U Evropi je cena gasa dostigla dosadašnji maksimum i sada se hiljadu kubika plavog goriva prodaje za više od 585 dolara. Do poskupljenja je došlo posle požara koji se dogodio u "Gaspromovoj" fabrici za kondenzaciju gasa u Novom Urengoju, kao i minimalnom tranzitu preko Ukrajine. Za septembar je rezervisano samo četiri odsto dopunskih količina za tranzit preko Ukrajine što znači da će se skladišta u Evropi slabo puniti.

U Moskvi se nadaju da će prestati pritisci iz Evrope, jer će im gas koji bude stizao "Severnim tokom 2" biti znatno jeftiniji od onog koji stiže brodovima cisternama iz arapskog sveta. Podzemna skladišta u Evropi su poluprazna. Velike vrućine su takođe uticale na povećanu potrošnju struje zbog rada rashladnih uređaja. Za rad elektrana su bile potrebne veće količine gasa. To je bio razlog što je cena gasa odmah skočila na 540 dolara za hiljadu kubika.

Poznavalac gasnih prilika Srećko Đukić smatra da će, imajući u vidu situaciju na evropskom tržištu, neminovno doći do poskupljenja gasa u Srbiji, ali da država može da reguliše cenu za građane.

- Preko "Srbijagasa" može ponovo, kao što je u nekom ranijem periodu rađeno, cena ovog energenta da se drži kao socijalna kategorija - objašnjava Đukić - Država može da ne dozvoli poskupljenje za građane, ali onda će "Srbijagas" otići u gubitak.

Izvor: Novosti, E. B. T. - B. V., 19.08.2021.
Naslov: Redakcija