Zastava Bosne i Hercegovine

SVE ĆEŠĆI ZAHTEVI DA SE U NAŠOJ ZEMLJI, PO UZORU NA NEKE ZEMLJE BIVŠE JUGOSLAVIJE, DONESU PROPISI KOJIMA BI SE ZABRANILA ILI OGRANIČILA UPOTREBA JEDNOKRATNIH PLASTIČNIH PROIZVODA


U Hrvatskoj i Sloveniji su zabranjeni i plastični štapići za mešanje kao i plastične drške za balone, osim onih koje su namenjene za industrijsku upotrebu. Zabranjeno je i svo plastično posuđe, kao i štapići za uši osim onih koji se koriste u medicinske svrhe. Uredbom EU stopirana je i prodaja pakovanja hrane i pića od posebne plastike - preciznije ekspandiranog polistirena kao i okso-razgradive plastike.

Kazne za nepoštovanje propisa kreću se do 3.000 evra za izvršnog ili odgovornog vlasnika, do 5.000 evra za preduzetnike pa do 15.000 evra za pravna lica.

U Srbiji se istovremeno sve "ovo plastično" i dalje koristi. Interes imaju i proizvođači i trgovci imajući u vidu da Srbi jednostavno ne beže od svega gore pomenutog. Čak šta više, vole da koriste na svim mogućim zabavama jer kažu, "lakše je, ne pereš, samo baciš".

Za našu zemlju istovremeno se može reći da je na pragu zabrane. Iz resornog ministarstva za zaštitu životne sredine tokom prošle godine se više puta moglo čuti o pregovorima o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu.

Bilo je reči i o pripremi sistema kada je u pitanju plastika i svega što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno povraćaja kaucije za plastične i staklene flaše, limenke…

Na nivou EU cela priča je dobila okvir u februaru 2018. Evropska unija tada je postigla dogovor o zabrani korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu.

U Evropskoj komisiji kažu da su proizvodi od plastike koji su cilj novih mera EU "zaslužni" za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima. Dodaje se se da su Evropljani vema zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu.

Plastični otpad, inače, poseban je problem u svetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

Izvor: Blic, S. Lakić, 21.08.2021.
Naslov: Redakcija