Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O EU DIGITALNOM SERTIFIKATU O VAKCINACIJI: Građani Srbije nailaze na probleme u EU jer tamošnji aparati ne mogu da očitaju naše sertifikate zbog čega im je onemogućen pristup mnogim mestima


Građani Srbije već uveliko koriste svoje zelene sertifikate kao dokaz o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa zarad lakšeg putovanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti u današnje vreme pandemije. Iako je ova ideja naširoko usvojena, i, čini se, idealna i olakšana procedura da živimo iole "kao pre", izgleda da neki propusti ipak postoje, te da zeleni sertifikat ne funkcioniše u svim zemljama i za sve države po istim principima.

Jedan naš državljanin, koji je sa poroicom otišao na odmor u Francusku, tačnije Pariz, ispričao je za "Blic" da nije mogao da očita barkod svog zelenog setifikata, te da isti nije učitan ni kod njegove supruge, što, kako dalje Slaviša navodi, znači da nije u pitanju greška, već da pomenuti sertifikat ne važi u inostranstvu.

- Aparat koji očitava barkod ko je vakcinisan, a ko ne, u Parizu ne može da očita naš na zelenom sertifikatu izdatom u Srbiji. Evo me u Parizu i nigde ne mogu da uđem, iako imam potvrdu o vakcinaciji. Ova situacija dovodi mnoge naše državljane u problem, pa ne možemo da uđemo ni u jednu prodavnicu, restoran, metro - apsolutno nigde - ističe naš sagovornik.

Pošto je, kako kaže, u Parizu na odmoru, nije želeo da se "bavi papirima" i rešava problem koji mu je nevažeći sertifikat napravio, ali da je svestan da nešto nije u redu, jer su se na društvenim mrežama oglasili još neki naši državljani iz drugih evropskih zemalja sa istim problemom.

Kako je "Blic" saznao u razgovoru sa Kancelarijom za IT, problem sa očitavanjem barkoda srpskih zelenih sertifikata povezan je sa činjenicom da Srbija nije članica Evropske Unije.

- Drugačiji je uređaj za očitavanje koji se koristi za sertifikate članica Evropske Unije, a drugačiji za Srbiju i ostale zemlje koje to nisu. Međutim, ni to još uvek nije usaglašeno, te se problem sa očitavanjem može desiti i među nekim državama koje pripadaju EU. Ono što je bitno jeste da se srpski sertifikati mogu koristiti u inostranstvu, samo je potrebno koristiti obične čitače - objašnjavaju iz Kancelarije za IT.

Ipak, ni pomenuti obični čitači ne mogu da pomognu, jer, kako priča sagovornik „Blica“, njih nema svuda, i da iste nije primetio na ulazima u tržne centre ili restorane, tako da "rešenje" Kancelarije "ne pije vodu".

- Treba E-uprava da uskladi naš kod sa evropskim. Čitače ne određujemo mi, nego zemlja u koju idemo. Problem je za naše građane nerešiv - naglašava on.

Podsetimo, Uredba o EU digitalnom sertifikatu stupila je na snagu 1. jula 2021. godine, i to je dokaz da je osoba vakcinisana protiv korone, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preležala virus, dok su benefiti mnogi, pa tako nosiocu istog omogućava da na putovanjima bude izuzet od ograničenja slobodnog kretanja, kao i to da bi države članice EU trebalo da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja putovanja nosiocima EU digitalnog sertifikata, osim u slučajevima kada su one neophodne i proporcionalne radi zaštite javnog zdravlja, a ovaj status će sada imati i osobe sa sertifikatom Severne Makedonije, Ukrajine i Turske.

Izvor: Blic, Silvija Jovanović, 21.08.2021.
Naslov: Redakcija