Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAČELNI DOGOVOR VLADE I MMF: Krajem ove ili početkom naredne godine povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru u proseku 6 do 7%


Plate u javnom sektoru koje prima više od 500.000 zaposlenih mogle bi da budu veće za šest, najviše sedam odsto u proseku. Kako saznaje "Blic Biznis", tolike mogućnosti za povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta, i ima državna kasa, a rast od oko šest odsto Vlada je načelno i dogovorila sa MMF prilikom prethodne posete misije Srbiji u maju ove godine. Povećanje bi trebalo očekivati krajem ove godine, eventualno najkasnije od januara 2020, a nije isključeno da bude i veće od trenutno ekonomski opravdanog. 

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 kaže da je rast od oko šest odsto "nešto što je realno, s obzirom na to da će za toliko nominalno biti uvećan BDP Srbije", Ipak, kako napominje, nije isključeno da se dogodi isti scenario kao i prethodne godine, a koji ide u korist radnika.

"Rast od oko šest procenata bio je ekonomski opravdan i realan i u prošloj godini. Ipak, Vlada je pomoću nekoliko trikova, od kojih je jedan bio ukidanje doprinosa za nezaposlene, uspela da namakne veće povećanje. To bi vrlo verovatno moglo da se dogodi i ove godine, samo je pitanje na koji konkretno način", kaže naš sagovornik. Dodaje i da bi se prvo novo povećanje plata u javnom sektoru trebalo osetiti u novčanicima najverovatnije od 1. januara 2020. godine, a da bi se odnosilo na plate iz decembra. Otkiva i da će razgovori unutar Vlade o povećanju plata biti intenzivniji od naredne nedelje, a sve uoči novog dolaska misije MMF.

Predsednik Srbije rekao je da će plate medicinskim sestarama povećati za 15 odsto, jer se, kako je rekao, uvodi red u zdravstvo, a prostor za korupciju se smanjuje. To je prvi put najavio i pre tačno mesec dana, kada je najavio i povećanje plata vojnicima, policajcima, socijalnim radnicima, osoblju javne uprave.

"Sada je dakle upitno kome će povišice biti mnogo manje od tih 15 odsto. Činjenica je da postoje ograničenja imajući u vidu da povišice zavise od rasta BDP i inflacije, kao i da ne mogu svi dobiti povećanje od osam, 10, 12 i 15 procenata. Nesumnjivo je, dakle, da će biti onih koji će dobiti i mnogo manje od toga, kao i da bi ta grupacija trebalo da bude brojnija", kaže naš sagovornik.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je pre neki dan da će u septembru biti preciznijih naznaka sa kolikim prihodima budžet Srbije raspolaže, te će se jasnije znati računica oko povećanja plata i penzija.

Početkom ove godine zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plate od sedam do 12 odsto. Najviše, 12 odsto pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto. Zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administracija i državna uprava gotovo da su uvek bili na začelju povišica.

Veću platu za pet odsto od januara ove godine dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

Fiskalni savet i tada je upozoravao da je realno povećanje od šest do sedam odsto u proseku, kao i da bi povećanje prvo trebalo da dobiju oni resori koji najviše zaostaju u visini primanja, poput zdravstva. 

"Takođe, plate bi trebalo povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima“ - ocenili su tada u Fiskalnom savetu.

Prosečna zarada u javnom sektoru 56.000 dinara

Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz decembra 2018. godine, iznosila je 56.431 dinara. Prosečna zarada u administraciji (na svim nivoima) istovremeno je bila 59.246 dinara, u obrazovanju i kulturi 53.163 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 50.509. dinara. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za sedam do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

Sve manje zaposlenih u javnom sektoru

U javnom sektoru u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine bilo 599.668 zaposlenih, što je 7.429 manje u odnosu na isti period lane, pokazuju najnovjiji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše zaposlenih je u zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite – 149.037, a njih je za 745 manje nego pre godinu dana. U javnim preduzećima ima 83.484 ljudi, i manje ih je za oko 4.000.

Zabrana zapošljavanja iz 2013. trebalo bi da bude ukinuta naredne godine

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u Srbiji koja je uvedena krajem 2013. trebalo bi da bude ukunuta početkom naedne godine. Do sada je, u dogovoru sa MMF, u više navrata produžavana - bilo je izuzetaka kada je nov kadar priman u radni odnos tamo gde je postojala potreba, ali je za takve poteze bilo potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.08.2019.
Naslov: Redakcija