Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POŠTANSKIM USLUGAMA: Uvodi se obaveza identifikacije pošiljalaca otkupnih, vrednosnih, i pošiljaka sa ličnim uručenjem i evidentiranja registarskog broja ličnih isprava pošiljalaca, odnosno primalaca navedenih pošiljaka, u cilju sprečavanja opasnosti po građane, pranja novca, finansiranja terorizma i prometa robe neregistrovanih subjekata


Inspektori za poštanske usluge u saradnji sa predstavnicima policijske uprave i inspektorima zaštite životne sredine, sproveli su vanredni terenski nadzor u Jagodini u četvrtak, 16. avgusta 2018. godine, nakon što je u oštećenom poštanskom paketu, poslatom iz Jagodine u Novi Sad, pronađena živa zmija, što prema postojećem Zakonu o poštanskim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 30/2010 i 62/2014) predstavlja zabranjen sadržaj poštanske pošiljke.

Nadležne službe su utvrdile da je paket poslat od strane pošiljaoca iz Jagodine, protiv koga je podneta krivična prijava zbog zlostavljanja životinja i falsifikovanja isprava, s obzirom da je pošiljalac naveo neistinite podatke koji se odnose na sadržinu pošiljke u poštanskim ispravama.

"Imajući u vidu brojne opasnosti, koje mogu nastati usled slanja pošiljaka sa nedozvoljenim sadržajem, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je unapredilo postojeću regulativu kako bi dodatno zaštitilo građane od ovakvih situacija. S tim u vezi, sačinjen je Predlog zakona o poštanskim uslugama, koji je u novembru usvojen od strane Vlade i za koji se očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti usvojen i u Narodnoj Skupštini", izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Državni sekretar je naglasila da će se ovim zakonskim rešenjem uvesti obaveza identifikacije pošiljalaca otkupnih, vrednosnih, i pošiljaka sa ličnim uručenjem i evidentiranja registarskog broja ličnih isprava pošiljalaca, odnosno primalaca navedenih pošiljaka, u cilju sprečavanja opasnosti po građane, kao i u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i prometa robe neregistrovanih subjekata.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 20.08.2018.
Naslov: Redakcija