Zastava Bosne i Hercegovine

NBS PREDVIĐA RAST BDP ZA 3% U 2017. GODINI


Imajući u vidu prisutne tendencije, visok priliv stranih direktnih investicija, nastavak sprovođenja strukturnih reformi i očekivani rast naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, u 2017. godini Narodna banka Srbije očekuje rast od oko 3%, koji će sa proizvodne strane voditi industrija, građevinarstvo i pojedini uslužni sektori, a sa rashodne strane i dalje investicije i neto izvoz, kao i oporavak potrošnje.

Kada je reč o uticaju Fijata na projekciju rasta BDP-a od 3% u 2017. godini, ističeu da su projekcije centralne banke uobičajeno konzervativne i rađene polazeći od uobičajenog životnog veka jednog modela automobila, što odgovara aktuelnoj dinamici smanjenja proizvodnje i izvoza ovog proizvoda. Međutim, automobilska industrija u Srbiji više nije jedno preduzeće, već treba imati u vidu širu sliku i sagledavati celinu. Uslovno rečeno, manje kompanije iz ove oblasti su, takođe, značajni izvoznici. Usled toga, u prvih šest meseci ove u odnosu na isti period prethodne godine, uprkos manjem izvozu automobila, ukupan izvoz motornih vozila i autokomponenata iz Srbije zabeležio je rast od 85 miliona evra.

Na kraju, kao i kod svake projekcije, rizici postoje kako naviše, tako i naniže i u ovom trenutku procenjujemo da su ti rizici simetrični. Ključni rizik po projekciju vidimo po osnovu brzine privrednog rasta naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera i kretanja na međunarodnim robnim i finansijskim tržištima, kao i uticaja agrometeoroloških uslova na rezultate poljoprivrede.  

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 22.08.2016.
Naslov. Redakcija