Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da otkloni nepravilnosti u vezi sa dostavljanjem podataka organima vlasti koji nemaju pravo uvida u njih


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da nedozvoljeno dostavlja lične podatke građana drugim organima vlasti i naložio da ga MUP u roku od 15 dana obavesti o preduzetim merama za otklanjanje nepravilnosti.

Kako je saopšteno, poverenik je utvrdio da MUP u zbirci podataka "Dnevni događaji" obrađuje podatke o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, da na osnovu te zbirke sačinjava dnevni bilten događaja, koji se dostavljaju širem krugu, a ne samo ovlašćenima u MUP-u.

Lični podaci se tako dostavljaju predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću, Vrhovnom kasacionom sudu Srbije, Odboru za odbranu i bezbednost, republičkom javnom tužiocu, specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Na nivou policijskih uprava, ovi podaci dostavljaju se selektivno predsednicima sudova, tužiocima, načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, predsednicima gradskih i opštinskih skupština, načelnicima centara BIA i drugima.

- Ako je svrha informisanja određenog kruga organa ili osoba o određenim događajima, ona se može ostvariti i bez konkretnih podataka o ličnosti. Distribucija tih podataka bez valjanog pravnog osnova bez sumnje predstavlja nezakonitu obradu podataka u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012 ) - ocenio je Šabić.

On je dodao i da dostavljanje ličnih podataka na adrese širokog kruga nenadležnih organa, a posebno nosilaca političkih funkcija, objektivno podrazumeva i povećava rizik njihove zloupotrebe.

Šabić je kazao i da je o upozorenju upućenom MUP-u ranije razgovarao telefonom i sa resornim ministrom Nebojšom Stefanovićem, a da će o tome i neposredno razgovarati, kao i da očekuje da će MUP postupiti u skladu s tim upozorenjem.

Izvor: Blic, 22.08.2016.
Naslov: Redakcija