Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Sudovi će prve istrage otvoriti tokom septembra 2020. godine


Vlada Republike Srbije formirala je novu Komisiju za nestale bebe, odnosno za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u našoj zemlji.

Očekuje se da ona uskoro održi prvi sastanak i donese poslovnik o radu. Njen zadatak biće, kako kaže Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja, koji je ujedno član novog tela, da po nalogu suda pribavi dokumentaciju i dokaze na osnovu predmeta koje je sud pokrenuo, a kod kojih roditelji sumnjaju da su im deca nestala, odnosno ukradena iz porodilišta.

Komisija se sastoji iz predstavnika ministarstava pravde, zdravlja, za rad i zapošljavanje, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, MUP i BIA. U njoj je i devet članova koje su imenovala tri roditeljska udruženja - Za istinu i pravdu o bebama, Beogradska grupa roditelja nestalih beba i Nestale bebe Beograda. Kako se navodi u osnivačkom aktu, ovo telo je osnovano u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020 - dalje: Zakon) i ono može angažovati u svom radu stručna lica.

- Sudovi bi po novom Zakonu trebalo da otvore prve istrage o slučajevima nestalih beba posle 11. septembra - tvrdi Filipović. - Dotle će biti završene obuke sudija, prikupljeni prvi predmeti i prosleđeni sudovima i naša Komisija će doneti poslovnik o radu.

Na pitanje šta je sa prethodnom Komisijom, formiranom pre donošenja ovog Zakona, čiji je inicijator bio MUP, Filipović tvrdi da joj je istekao mandat. Radiša Pavlović iz Udruženja za istinu i pravdu o bebama, koji je bio član i prethodne komisije, ističe da će istrage koje je ona pokrenula ipak biti nastavljene u okviru novog tela.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.C.S., 20.07.2020.
Naslov: Redakcija