Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O UTISKIVANJU IDENTIFIKACIONIH OZNAKA: Vozila iz uvoza sa nečitljivim brojevima šasije ili motora ne mogu da se registruju


Novi Pravilnik o utiskivanju identifikacionih oznaka ("Sl. glasnik RS", br. 41/2019 - dalje: Pravilnik), čija je primena počela 20. jula 2019. godine, predviđa da sva vozila iz uvoza kojima pri prvoj registraciji ne može da se očita broj motora i šasije neće ni moći da se registruju u Srbiji.

Ukoliko u agenciji vlasniku kažu da ne mogu da se očitaju pomenuti brojevi, to vozilo u Srbiji će moći samo da se iskoristi za delove, objašnjeno je u MUP-u.

Pravilnik to pooštrava kako bi se izbegli pokušaji uvoza ukradenih vozila koja su podvaljena neopreznim kupcima.

Stari pravilnik je, takođe, predviđao da vozilo čiji brojevi šasije i motora ne mogu da se očitaju moraju da se podvrgnu forenzičkom pregledu ili veštačenju pri MUP-u, a novim Pravilnikom je propisana detaljna procedura.

U tim slučajevima tehnički pregled vlasnika vozila šalje u policiju da dobije uverenje da su brojevi nečitljivi nakon čega policija šalje na forenzičko veštačenje.

Novo je to što oni koji su do sada to radili, utiskivali brojeve nakon veštačenja, moći će to da rade do 19. januara, a u međuvremenu će morati, ko bude hteo to da radi na dalje, da dobije novo ovlašćenje od MUP-a.

Takođe, biće tačno propisano ko i kako može da ukucava te brojeve.

Pravilnik predviđa da može da ide na ukucavanje samo vozilo koje je upisano u jedinstveni registar, što znači da može prvi put da se registruje vozilo u Srbiji samo ako je u tom trenutku sve apsolutno čitljivo.

Do sada su vozilo iz uvoza sa nečitljivim brojevima prilikom prve registracije mogla da idu na ukucavanje.

Tako da za vozila koja su već bila registrovana u Srbiji ništa se ne menja.

Predlog je da se za očitavanje brojeva šasije i motora forenzičkom analizom, što se inače već godinama radi u policiji u Despota Stefana u Beogradu, plati ako očitavanje uspe 3.000 dinara za motor, a za šasiju 5.000 dinara.

Za veštačenje u MUP - u, ako forenzička analiza ne uspe da očita brojeve, predložena je cena 25.000 dinara.

Veštačenje neće morati da se radi u MUP - u već će moći da ga rade i sudski veštaci koji će imati svoje cene.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.07.2019.
Naslov: Redakcija