Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU DISKRIMINACIJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Štampanje rešenja i ostalih podnesaka PIO fonda i na Brajevom pismu


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje štampanje rešenja i ostalih podnesaka iz nadležnosti te ustanove i na Brajevom pismu.

Đorđević je tim povodom rekao da je cilj Vlade Srbije, kako je i rekao predsednik Republike Aleksandar Vučić, izgradnja države po meri svih građana.

Prema njegovim rečima, štampanjem rešenja na Brajevom pismu dodatno se unapređuje položaj slepih i slabovidih osoba i omogućava im se lakša upotreba neophodne dokumentacije.

On je dodao i da drugi državni organi treba da slede primer Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po tom pitanju.

U cilju prevazilaženja problema sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, Ministarstvo je za potrebe Saveza slepih Srbije, a na inicijativu predsednika Srbije, u toku 2017. godine obezbedilo nabavku dva Brajeva štampača sa pratećom opremom, u ukupnom iznosu od 5.234.504 dinara.

Realizacijom navedene inicijative doslednije će se primenjivati odredbe Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom ("Sl. glasnik RS", br. 33/2006 i 13/2016).

Ovim Zakonom je utvrđeno da su organi javne vlasti dužni da preduzimaju mere za obezbeđenje ravnopravnosti osoba sa invaliditetom u postupcima pred tim organima, kao i da im obezbede uživanje prava bez diskriminacije, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 19.07.2019.
Naslov: Redakcija