Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Oprečni stavovi o inicijativi da se kršenje pretpostavke nevinosti kažnjava zatvorskom kaznom


Inicijativa Advokatske komore Beograda da se u Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) uvede delo za koje bi osobama u državnim institucijama, novinarima i urednicima, ako objave izjavu ili vest kojom se krši pretpostavka nevinosti, bila zaprećena kazna zatvora do tri godine, izazvala je pravu buru. Inicijativu je AKB podnela Ministarstvu pravde pre dvadesetak dana.

- Sloboda izražavanja jeste važna tekovina demokratskog društva, ali ona nije apsolutna - objašnjava Jugoslav Tintor, predsednik AKB.

- Želimo da zaštitimo pravo građanina pre svega od nosilaca političke vlasti i državnih organa, ali i od medija, koji neselektivno plasiraju vesti iz "dobro obaveštenih izvora". -

Po Tintoru, novinari bi morali kritički da se odnose i prema zvanično dobijenim informacijama, kao i da vode računa kako izveštavaju tokom postupaka, da kod javnosti ne stvore utisak da je neko kriv i pre presude, jer jedini koji odlučuje o nečijoj krivici jeste sud.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović smatra da pretnja zatvorskom kaznom novinaru koji verodostojno prenese nečiju izjavu nema veze sa demokratijom, već preti da uništi svaku vrstu kritike:

- Zabrinjava što Tintor, odnosno AKB, čak i posle okruglog stola, na kome smo razmenili mišljenja, nisu promenili mišljenje. Apsurdno je što su se pozvali na presude Evropskog suda za ljudska prava koje idu u prilog slobodi izražavanja, a ne njihovim tezama. -

Po Radomiroviću, standardi odgovornog novinarstva ne dostižu se drakonskim kaznama za novinare, već jačanjem Saveta za štampu, kao i propisivanjem državnim organima da ne mogu iz javnih izvora da finansiraju medije koji imaju protiv sebe odluke Saveta za štampu.

Na okruglom stolu advokat Zdenko Tomanović ocenio je da nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali ni slobodnog građanina bez slobodnog novinara:

- Nema zdravog društva bez prava novinara da ponekad zadire u neprikosnovena prava pojedinaca - ocenio je Tomanović i ukazao da je legitimno da novinar objavi ako postoji sumnja da je država organizator najtežih krivičnih dela i da utiče na sudski postupak.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 19.07.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija