Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O STAROM SAJMIŠTU: Komisija za memorijalni kompleks odbila Nacrt zakona


Komisija za Staro sajmište složila se na sednici u petak, uprkos disonantnim tonovima koji su se mogli čuti, da ne prihvati Nacrt zakona o ovom memorijalu koji je predložilo Ministarstvo za rad, uz korekcije Sekretarijata za zakonodavstvo.

- Članovi Komisije bili su za to da zakon bude "leks specijalis", koji bi bio usvojen zajedno sa statutom kojim se jasno definiše autonomija muzeja koji će postojati unutar Memorijala - objašnjava Veran Matić, član Komisije. - Imovinski poslovi i uslovi za eksproprijaciju zemljišta na kome će se nalaziti Memorijal trebalo bi da budu realizovani efikasno, uz zakon koji bi to omogućio kao u slučaju "Beograda na vodi".

To, praktično, znači da zakon mora precizno da obuhvati sve parcele na kojima se nalazio logor za vreme Drugog svetskog rata, uključujući i lokaciju Topovske šupe, koja bi takođe bila deo novog muzejskog kompleksa.

U Nacrtu zakona koji je ponuđen Komisiji nigde se u imenu Memorijala ne pominje Staro sajmište, već samo Ustanova spomen-žrtve. Većina članova Komisije bila je za to da u imenu mora postojati odrednica Sajmište ili Staro sajmište.

- Ja sam za to da se zove Memorijalni centar Staro sajmište, jer mi se čini da je ime Ustanova spomen-žrtve previše apstraktno, dok Memorijalni centar Staro sajmište izaziva jasne emocije, pijetet i empatiju - kaže Matić.

Sa ovim se slaže i Haris Dajč, takođe član Komisije.

- Nacrt koji smo dobili je na mnogo mesta nepotpun i nedorečen. Osim što se u imenu Memorijala ne pominje Sajmište, u njega nisu uključene ni Topovske šupe, na čemu insistiramo. Komisija se usaglasila oko sedam predloga i verujemo da će se oni naći u novom nacrtu, koji bi trebalo da nam bude dostavljen do sledeće sednice, 21. avgusta - kaže Dajč.

O Nacrtu će se izjasniti i Međunarodni savet, koji je Komisija formirala, sačinjen od stručnjaka, na čelu sa direktorom Centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom. Očekuje se da o Nacrtu bude vođena i adekvatna javna rasprava.

Komisija je do sada održala više od 80 sastanaka. Za to vreme Srbija još nije dobila ni zakon ni Memorijal u kom će se nalaziti muzeji Holokausta, genocida nad Srbima i Porajmosa.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 21.07.2018.
Naslov: Redakcija