Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM SAVETU SUDSTVA I ZAKONA O DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA: Nadležni učesnici ovog procesa, kao i Evropska komisija saglasni da je neophodno usvajanje ustavnih izmena pa nakon toga i predloženih zakona


Predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom Savetu sudstva i Zakona o Državnom veću tužilaca u skupštinskoj proceduri nalaze se skoro godinu dana, ali to ne znači da se odustalo od reforme pravosuđa, izjavio je ministar pravde, Nikola Selaković.

Ministar je odgovarajući na pitanje poslanika zbog čega se od 8. avgusta 2014. godine Predlozi ovih zakoni nalaze u skupštinskoj proceduri, objasnio da su svi nadležni učesnici ovog procesa, kao i Evropska komisija saglasili da je neophodno usvajanje ustavnih izmena pa nakon toga i predloženih zakona.

On je rekao da je jedan od razloga za njihovo neusvajanje i to što se ovih godinu dana radi na Akcionom planu za poglavlje 23 i da je u procesu skrininga zauzeto stanovište da "kada su u pitanju ovakve stvari sačekamo Akcioni plan za poglavlje 23".

U pogledu ova dva zakona se, međutim, kako je naveo, otišlo i korak dalje, jer su se svi ključni akteri saglasili i da je za postizanje ciljeva zacrtanih u Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa neophodno sačekati i izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), pa nakon toga usvojiti predložene zakone.

On je dodao i da je u međuvremenu stigla ekspertiza Venecijanske komisije koja je skrenela pažnju da neki predlozi sadržani u ova dva zakona nemaju njihovo najpozitivnije mišljenje

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.07.2015.