Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJEN POSTSKRINIG DOKUMENT POGLAVLJA 27 O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE: Obaveze privrednih subjekata uvođenje energetske i sirovinske efikasnosti, pojačane kontrole tokova otpada, prelazak na čiste tehnologije, uvođenje novih standarda


Propisi i standardi u oblasti zaštite životne sredine dobro su preneti u srpsko zakonodavstvo, ali njihova implementacija ne valja, rečeno je 22. jula 2015. godine na predstavljanju postskrinig dokumenta za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu.

Za ispunjavanje svih obaveza potreban je jasan plan implementacije direktiva, a reč je o sveobuhvatnom i obimnom pitanju koje je dosta izazovno i za našu privredu, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Post-skrining dokument se odnosi na 10 oblasti, među kojima su horizntalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje vodama, upravljanje otpadom, industrijsko zagađenje, buka, klimatske promene, zaštita prirode, upravljanje hemikalijama, kao i na rokove i finansiranje svakog sektora posebno.

Postskrining dokument daje pregled procene troškova po sektorima od kojih su najznačajniji otpad i otpadne vode, a u njegovim zaključcima se naglašava obim i složenost izazova u primeni standarda EU, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić.

On je rekao da se u dokumentu procenjuje da će Direktiva o vodama zahtevati četiri finansijska perioda koji će trajati do 2041. godine, a da će za Direktivu o upravljanju otpadom i deponijama biti potrebna tri takva perioda do 2034. godine i dodao da će novac biti obezbeđen iz nacionalnih i fondova EU, zajmova i kroz privatne investicije.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević, rekla je da izrada post skrining dokumenta do sada nije bila praksa u pregovaračkom procesu, posebno u zemljama zapadnog Balkana, kao i da je odluka o njegovoj izradi doneta u dogovoru sa direktoratom za životno okruženje Evropske komisije.

Srbija je dobila priliku da u vrloj ranoj fazi pregovora, pre otvaranja poglavlja, predstavi svoje planove za dostizanje standarda u najskupljem poglavlju, naglašava Miščević.

Ona je napomenula da uvek postoji mogućnost prelaznog perioda za "problematične" direktive, pa čak i nakon ulaska u EU.

Miščević je rekla da su kolege iz nadležnog Generalnog direktorata u Evropskoj komisiji na bilateralnom skriningu konstatovale da je nivo transponovanja prava, prakse i standarda u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena u Srbiji dobar, ali implementacija - ne valja.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, podsetila je da je završen bilateralni i eksplanatorni skrining, kao i da je oblast životne sredine najskuplje i najkompleksnije područje u pregovaračkom procesu.

Božović je naglasila da u ovoj oblasti postoje tri slabe tačke, a to su finansiranje, administrativni kapaciteti i edukacija javnosti.

Ona je rekla da su administrativni kapaciteti posebno teško pitanje za lokalne samouprave u čijoj nadležnosti je 70 odsto obaveza u pogledu zaštite životne sredine, dodajući da ceo ovaj težak proces zahteva maksimalnu odgovornost i uključenost svih.

Ona je rekla i da se trećina obaveza, finansijskih i zakonodavnih, Republike Srbije, upravo odnosi na životnu sredinu.

Direktor Sektora za industriju i poljoprivredu PKS, Ješa Erčić, rekao je da je životna sredina možda i najaktuelnija tema u predstojećem pregovaračkom postupku sa EU, dodajući da je reč o sveobuhvatnom i obimnom pitanju koje je dosta izazovno za našu privredu.

"Veći deo propisa iz ove oblasti mi smo ugradili u naše nacionalno zakonodavstvo i taj deo problema smo rešili, ali ostaje veći deo problema - njegova implementacija i primena u praksi", ukazao je Erčić.

On je naglasio da svi privredni subjekti u našoj zemlji ukoliko žele da opstanu na tržištu i budu konkurentni, moraće svoju proizvodnju i delatnost da prilagode savremenom načinu poslovanja. To podrazumeva uvođenje energetske i sirovinske efikasnosti, pojačane kontrole tokova otpada, prelazak na čiste tehnologije, uvođenje novih standarda, što zahteva ozbiljno planiranje i investicije.

01 Vizija i strateške odrednice možete pogledati ovde.

 02 Horizontalno zakonodavstvo možete pogledati ovde.

 02a INSPIRE možete pogledati ovde.

 03 Kvalitet vazduha možete pogledati ovde.

 04 Upravljanje otpadom možete pogledati ovde.

 05 Industrijsko zagađenje možete pogledati ovde.

 06 Buka možete pogledati ovde.

 07 Klimatske promene možete pogledati ovde.

 08 Zaštita prirode možete pogledati ovde.

 09 Upravljanje hemikalijama možete pogledati ovde.

 10 Upravljanje vodama možete pogledati ovde.

 11 Plan impementacije i finansijske implikacije možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.07.2015.