Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O UVOZU MOTORNIH VOZILA: Vlada RS priprema novu Uredbu sa pooštrenim ekološkim standardima, za uvoz novih automobila propisana "evro 6", a za uvoz polovnih vozila "evro 4" oznaka motora


Od početka 2016. godine na snagu će stupiti nova Uredba Vlade Republike Srbije o uvozu novih i polovnih automobila sa višim "evro standardima" motora. Tako će umesto dosadašnje norme, propisane Uredbom o uvozu motornih vozila ("Sl. glasnik RS", br. 23/2010),"evro 5" za uvoz novih automobila biti propisana "evro 6", a za uvoz polovnih vozila, umesto dosadašnje "evro 3" važiće "evro 4" oznaka motora.

To praktično znači da će svi dileri novih automobila u Srbiji morati da prodaju najnovija vozila koja ispunjavaju stroge evropske ekološke kriterijume, a da će uvoznici polovnih automobila moći da pazare samo ona koja su proizvedena posle 2005. godine kada je na snagu, u EU stupio normativ "evro 4".

To će dovesti i do poskupljenja polovnih vozila, ali, slažu se stručnjaci, ne drastično, jer cene ovih automobila na prezasićenom evropskom tržištu svakodnevno padaju.

Ne bi trebalo da poskupe, značajnije, ni nova vozila sa višom eko normom. U Kragujevcu se već proizvode motori sa "evro 6" standardima, a u Srbiji će prodaja ići sa ovom normom već od 1. decembra 2015. godine.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, Milan Vukasović, kaže da su se uvoznici već pripremili i da će od Nove godine svi nabavljati vozila sa "evro 6" standardom.

Izvor: Vebsajt Novosti, 22.07.2015.