Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNICI O KRITERIJUMIMA I STANDARDIMA ZA FINANSIRANJE USTANOVE KOJA OBAVLJA DELATNOST OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Sindikati ukazuju da bi bez dela norme, pa čak i bez posla, mogao da ostane veliki broj nenastavnog osoblja - psihologa, pedagoga, bibliotekara, sekretara, blagajnika, domara, tetkica...


Ministarstvo prosvete promeniće Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) i Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015), potvrđeno u tom ministarstvu, ali o detaljima nisu želeli da govore.

Pravu buru među prosvetnim radnicima izazvalo je Stručno uputstvo o formiranju odeljenja u školskoj 2015/2016. godini, koje je školama prosleđeno 14. jula 2015. godine.

  • U tom dokumentu se navodi da se formiranje odeljenja vrši prema merilima utvrđenim spornim pravilnicima o kriterijumima i standardima za finansiranje osnovnih i srednjih škola, za koje je još pre dva meseca rečeno da će biti povučeni.

I dok sindikati tvrde da je u pitanju greška, iz Ministarstva prosvete objašnjavaju da Stručno uputstvo o formiranju odeljenja nema veze sa finansiranjem, ali da su tokom izrade tog dokumenta morali da se pozovu na važeće pravilnike.

- U dopisu Ministarstva prosvete, koje je ono uputilo školama potkrala se velika greška, koja je izazvala pometnju u svim školama. U njemu su navedeni pogrešni pravilnici, koje je ministar, na insistiranje sindikata, povukao pre dva meseca. Dogovorili smo se sa Ministarstvom prosvete da svim direktorima škola pošalju ispravku - kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Objašnjenje traži i Unija sindikata prosvetnih radnika. Jasna Janković, predsednica Unije, kaže da su nakon objavljivanja spornih pravilnika u aprilu ukazali na loša rešenja i da su od čelnika Ministarstva prosvete dobili uveravanja da će u najskorije vreme biti izmenjeni. Sindikati ukazuju da bi u suprotnom bez dela norme, pa čak i bez posla, mogao da ostane veliki broj nenastavnog osoblja - psihologa, pedagoga, bibliotekara, sekretara, blagajnika, domara, tetkica...

Na loša rešenja iz pravilnika nedavno je upozorio i Sindikat obrazovanja Srbije. Njihove procene govore da bi se zbog nove formule za izračunavanje broja zaposlenih na udaru našle, pre svega, "patuljaste" škole, odnosno one sa manje od 32 odeljenja, jer neće moći da imaju angažovane neke zaposlene sa punim radnim vremenom.

Izvor: Vebsajt Danas, 20.07.2015.