Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STUPIO NA SNAGU ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA POPLAVA U SRBIJI


Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, koji će važiti narednih godinu dana, stupio je na snagu.

Skupština Srbije je taj zakon, kao specijalni zakon, usvojila 18. jula, kako bi uredila otklanjanje posledica poplava i obuhvatila sve opštine i gradove pogođene tom prirodnom nepogodom.

Tim specijalnim zakonom predviđeno je da će se otklanjanje posledica poplava obavljati po programu koji donosi Vlada Srbije, na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.RTV (Jan Valo)

Programom će biti utvrđene mere i kriterijumi za pružanje pomoći u obnovi i saniranju objekata.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je ranije da je rok za utvrđivanje tog programa 15 dana od donošenja zakona.

Predviđeno je da se novac za otklanjanje posledica poplava i klizišta obezbeđuje iz budžeta Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave, donacija, priloga i poklona, prihoda od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, finansijske pomoći EU, kao i iz sredstava javnih preduzeća.

Do sada je štetu od poplava i klizišta prijavilo 126 opština, a zakonom je predviđeno da oni koji još nisu prijavili štetu, to mogu da učine u roku od osam dana od stupanja zakona na snagu.

Šteta od poplava koje su polovinom maja pogodile Srbiju posle jake kiše, procenjena je na 1,5 milijardi evra (oko pet odsto BDP), a na međunarodnoj donatorskoj konferenciju u Briselu prikupljeno je 995 miliona evra povoljnih kredita i donacija za pomoć u otklanjanju posledica poplava.

Izvor: Beta