Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ZA IZMENE ZAKONA O POLICIJI I BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI: Stroge sankcije odgovornih u policiji za nepostupanje po nalozima tužilaca i bar 9 godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti kao uslov za direktora BIA – takođe, direktor ne bi smeo da bude član nijedne političke stranke u prethodnih 5 godina pre izbora


Tragični događaji u OŠ Vladislav Ribnikar i okolini Mladenovca najstrašniji su primer nasilja koje nas okružuje poslednjih godina. Odsustvo reakcije policije na kršenja ljudskih prava, nerazrešena ubistva, utvrđene veze delova vlasti sa organizovanim kriminalom, stavljanje službi bezbednosti na uslugu stranim državama i činjenica da postoje ljudi za koje zakon u Srbiji ne važi odavno su bili alarm za hitne i korenite promene u bezbednosnom sistemu. Nažalost, niko nikada nije snosio odgovornost za ovakvo stanje, već je nastavljena praksa zloupotreba policije i BIA za nastavak zarobljavanja države i uvećanje moći pojedinaca.

Novim zakonom o unutrašnjim poslovima potrebno je sprečiti mešanje resornog ministra u operativni rad policije i onemogućiti njegovo vođenje kadrovske politike unutar Direkcije policije. Dodatno, neophodno je ovim zakonom onemogućiti da izbor direktora policije bude isključivo u rukama ministra policije i Vlade, jer se na taj način direktno podriva uloga direktora u zaštiti policije od političkih uticaja. Najzad, neophodno je obezbediti i strogo sankcionanje odgovornih u policiji za nepostupanje po nalozima tužilaca, kao i za dela torture, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, koja u najvećem broju slučajeva ostaju bez odgovornih.

Novim Zakonom o BIA, koji treba da eliminiše štetan uticaj vladajućih partija na BIA i profesionalizaciju njenog rada, potrebno jepropisati da direktor BIA treba da ima najmanje devet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti i da nije bio član političke partije u prethodnih pet godina. Takođe, neophodno je obavezati Vladu da pre postavljenja direktora BIA pribavi mišljenje nadležnog skupštinskog odbora. Potrebno je definisati trajanje mandata na koji se direktor bira, kao i jasne kriterijume za njegovu smenu.


Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 21.06.2023.
Naslov: Redakcija