Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM TUŽILAŠTVU: Izbor javnih tužilaca protivan Ustavu Srbije i Zakonu o javnom tužilaštvu


Centar za pravosudna istraživanja ukazuje da je Visoki savet tužilaštva sproveo izbor glavnih javnih tužilaca i javnih tužilaca protivno Ustavu Republike Srbije i Zakonu o javnom tužilaštvu ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023). Visoki savet tužilaštva je sproveo izbor delimično primenjujući odredbe starog Zakona o javnom tužilaštvu, koji je prestao da važi u maju ove godine, potpuno ignorišući cilj ustavnih promena i kršeći odrebe važećeg (novog) Zakona o javnom tužilaštvu.

 Zakon je najgrublje povređen prilikom izbora glavnih javnih tužilaca. Procedura ovih izbora je sprovedena po starim pravilima (koja su prestala da važe) prema kojima Savet nije imao nadležnost da bira glavne javne tužioce, čak ni da predlaže kandidate za izbor, već da sastavi listu kandidata i dostavi je Vladi. Kako je prethodni postupak sproveden po pravilima iz starog zakona prema kojima Savet nije nadležan za izbor glavnih javnih tužilaca, Savet je morao poništiti konkurse raspisane pre početka primene novog Zakona o javnom tužilaštvu i raspisati novi konkurs koji bi se sproveo po pravilima novog (važećeg) Zakona.

I postupak izbora javnih tužilaca je sproveden ignorisanjem pravila iz novog (važećeg) Zakona o javnom tužilaštvu, npr. bez pribavljanja mišljenja kolegijuma o kandidatima, što je dovelo do drugačijeg rangiranja kandidata, pa tako i drugačijih odluka o izboru.

Stiče se utisak da su se članovi Saveta vodili logikom da se novi zakon ne mora primeniti jer su konkursi raspisani pre početka njegove primene, ali ni da se stari zakon ne mora primeniti jer je u trenutku izbora prestao da važi – dakle, da članovi Saveta nisu vezani bilo kakvim pravilima, pa odlučuju samo na osnovu sopstvene (samo)volje.

Iz navedenih razloga CEPRIS poziva kandidate čija su prava povređena da pravnu zaštitu ostvare podnošenjem žalbe Ustavnom sudu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Centar za pravosudna istraživanja CEPRIS, 21.06.2023.
Naslov: Redakcija