Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNCI O KALENDARU OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU: Učenici osnovnih i srednjih škola imaće naredne školske godine četiri raspusta, a đaci iz Vojvodine jedan raspust manje


U našoj zemlji, podsetimo, važe dva školska kalendara – jedan donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i on se primenjuje u školama na teritoriji AP Vojvodina, a drugi utvrđuje Ministarstvo prosvete i on važi u ostatku Srbije.

Prema Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2023/2024. godinu ("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 6/2023) i Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola za školsku 2023/2024. godinu ("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 6/2023) Ministarstva prosvete, prvo polugodište počinje u petak, 1. septembra, a završava se u petak, 29. decembra.

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 22. januara 2024. godine i završava se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak 14. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Drugo polugodište za maturante gimnazija se završava u petak, 24. maja, a za učenike završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola u petak, 31. maja.

Svi ostali srednjoškolci sa nastavom završavaju 21. juna.

U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Jesenji raspust počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a završava se u petak, 10. novembra.

Zimski raspust traje od srede, 3. januara do petaka, 19. januara.

Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila, a završava se u ponedeljak, 6. maja.

U školi se praznuje radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se 21. oktobra, Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja i Vidovdan ‒ spomen na Kosovsku bitku 28. juna.

Sveti Sava i Vidovdan praznuju se radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.

U školama se obeležavaju: 8. novembar kao Dan prosvetnih radnika, 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika i 10. april kao dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to:

1) pravoslavci – na prvi dan krsne slave;

2) pripadnici islamske zajednice ‒ 10. aprila 2024. godine, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 16. juna 2024. godine, na prvi dan Kurbanskog bajrama;

3) pripadnici jevrejske zajednice – 25. septembra 2023. godine, na prvi dan Jom Kipura;

4) pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra 2023. godine, na prvi dan Božića;

5) pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru – 7. januara 2024. godine, na prvi dan Božića;

6) pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 29. marta do 1. aprila 2024. godine; pravoslavni od 3. do 6. maja 2024. godine).

Kada je reč o učenicima iz škola sa područja Vojvodine, prvo polugodište se završava u petak, 22. decembra.

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 15. januara 2024. godine, a završava se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak 14. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Učenici IV razreda gimnazije sa nastavom završavaju u petak, 24. maja, đaci III razreda trogodišnjih i IV razreda četvorogodišnjih stručnih škola u petak, 31. maja, a svi ostali srednjoškolci 21. juna.

U toku školske godine učenici iz škola u Vojvodini imaju zimski, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust traje od ponedeljka, 25. decembra do petka 12. januara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Danas, V.A., 22.06.2023.
Naslov: Redakcija