Zastava Bosne i Hercegovine

GRAĐANI SRBIJE MOGU DA KORISTE DOMAĆE TAG UREĐAJE ZA ELEKTRONSKU NAPLATU PUTARINE U SEVERNOJ MAKEDONIJI I U ALBANIJI: Uskoro i u Hrvatskoj, a vode se pregovori i sa Grčkom


Građani Srbije koji sopstvenim prevozom ove godine idu na more u Grčku ili Albaniju imaće ogromnu prednost jer će zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan”, moći da koriste domaće uređaje za elektronsku naplatu putarine u Severnoj Makedoniji i u Albaniji. Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP "Putevi Srbije" Darko Savić kaže za RTS da će mreža uskoro biti proširena na Hrvatsku, dok se pregovori vode i sa Grčkom.

Zahvaljujući novom sistemu koji počinje sa radom, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na auto-putevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže moći da stignu do željene destinacije.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP "Putevi Srbije" Darko Savić kaže za RTS da je sistem naplate već počeo sa radom u testnoj fazi.

"Najavljivan je godinu dana unazad i više puta odlagan, ne zbog srpske strane, već zbog nekih izmena i radova na sistemu naplate putarine u Severnoj Makedoniji. Zavisili smo od njih i dobijali obećanja. Sada konačno mogu da kažem da je sistem istestiran", ističe Savić.

Naglašava da tagovi rade i da je sistem praktično spreman. Očekuje da nadležni u narednih par dana sistem puste u rad.

Savić ističe da nema stajanja i dopunjavanja taga na benzinskim pumpama jer je napravljeno jednostavno, ali inovativno rešenje – građani će svoj tag uređaj vezati sa platnim karticama i neće morati da ga dopunjavaju.

Kaže da svako ko želi, iz bilo kojeg kraja sveta, može kupiti tag na nekom od preko 300 prodajnih mesta.

Naglašava da sve naplatne rampe u Srbiji podržavaju elektronsku naplatu putarine. Tag može da se koristi u više automobila, ali bitno je samo da bude registorvan na putničko vozilo.

Savić ističe i da će neke naplatne rampe biti proširene i imaće posebne kanale za elektronsku naplatu putarine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, 22.06.2023.
Naslov: Redakcija