Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSTUPAK ZA DOBIJANJE SUBVENCIJE ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA: Uslovi isti u svim opštinama, domaćinstva se biraju na osnovu četiri kriterijuma, podnosilac zahteva mora biti vlasnik ili imati saglasnost vlasnika objekta


Energetska kriza stavila je u fokus troškove potrošnje električne energije, i sve češće se kao rešenje tog problema ističe instaliranje solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, kao i sticanje statusa kupca-proizvođača. Od ove godine država subvencioniše ugradnju solarnih panela, i svako ko se prijavi moći će da dobije do 50 odsto ukupne investicije, tj. najviše 420.000 dinara.

Kada pogledamo troškove instaliranja ovih elektrana, koje godišnje mogu da proizvedu od 1.500 do 7.250 kilovata (kW), potrebno je do 5.000 evra. Takođe treba obratiti i pažnju na krovnu površinu koja je neophodna, u slučaju ovog primera oko 30 kvadrata. Dakle, svi koji dobiju subvenciju i odluče se za instaliranje solarne elektrane, koja može da vas opskrbi sa 30 do 70 odsto dnevne potrošnje struje, država će obezbediti polovinu, tj. 2.500 evra.

Uslovi dodele subvencija su u svim lokalnim samoupravama isti. Novac se dodeljuje za nabavku panela čija snaga ne prelazi 6 kW. U slučaju da se odluče za elektranu veće snage razliku od ukupne vrednosti radova domaćinstvo plaća samo. U subvenciju su uračunati i nabavka opreme, kao i usluge ugradnje i izrade tehničke dokumentacije.

Domaćinstva se biraju na osnovu 4 kriterijuma: Stanje spoljnih zidova; način grejanja; karakteristike spoljne stolarije; faktor K zauzetosti površine za objekat (količnik ukupne površine stambenog objekta iz poreske prijave i broja korinika tog objekta). Takođe, one kuće koje imaju PVC stolariju i koje su izolovane imaju prednost.

Što se podnosioca prijave tiče, on mora da bude vlasnik objekta, ili da ima prijavu boravka na istoj kao i saglasnost vlasnika objekta. Jedan od uslova je i da je potrošnja na poslednjem računu bila najmanje 30 kilovat-sati (kWh).

Čitava procedura sticanja statusa kupac-proizvođač nalazi se na sajtu Elektrodistribucije.

U suštini, potrebno je da se podnese zahtev koji sadrži podatke o budućem kupcu-proizvođaču i njegovu nameru da proizvedenu energiju preda snabdevaču, a za postavljanje panela je neophodan nadzor licenciranog inženjera.

Kako bi se povezivali na sistem, građani treba da se obrate svom snabdevaču sa kojim imaju zaključen ugovor o snabdevanju strujom i da podnesu zahtev za zaključenje ugovora i momentalno obavesti Elektrodistribuciju o zaključenom ugovoru.

U roku od 5 dana operator sistema je dužan da poveže panele u sistem i da obavesti kupca kada će to i učiniti. Kada se pojave ovlašćena lica, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu izvođača radova da su paneli ugrađeni u skladu sa tehničkim pravilima. Nakon toga ostaje samo da se izvrši povezivanje na mrežu i upiše kupac-proizvođač u registar.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Blic, Nikola Vojnović, 21.06.2022.
Naslov: Redakcija