Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI BELEŽNICI PODSEĆAJU GRAĐANE DA IMAJU PRAVO NA BESPLATNU OVERU DOKUMENATA POTREBNIH ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE I FAKULTETE: Overe se ne zakazuju ali se apeluje na građane da te poslove obave blagovremeno kako se ne bi stvarale velike gužve u poslednjim danima upisa


Javni beležnici Srbije podsećaju građane da imaju pravo na besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete i pozivaju ih da te poslove obave blagovremeno, kako se ne bi stvarale velike gužve u poslednjim danima upisa.

Overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 226 kancelarija širom Srbije, tokom radnog vremena.

Što se tiče radnog vremena, javni beležnici su ove godine u februaru, reagujući na potrebe mnogih lokalnih sredina, izmenili Pravilnik o javnobeležničkoj kancelariji i radnom vremenu javnog beležnika ("Sl. glasnik RS", br. 31/2012, 87/2014, 15/2017, 16/2022 i 18/2022), te je sada javnobeležničkim kancelarijama omogućeno da rade ili od 9.00 do 17.00 svakog radnog dana, ili od 7.30 do 15.30 časova.

Poslovi overe dokumenata potrebnih za upis se ne zakazuju, a radno vreme svake kancelarije istaknuto je na ulazu u kancelariju, kao i na veb sajtu Javnobeležničke komore Srbije. Od ukupno 226 javnobeležničkih kancelarija, 114 radi od 7.30 do 15.30, dok preostalih 112 radi od 9.00 do 17 časova.

Javni beležnici, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema. U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja tri osnovna suda - Dimitrovgrad, Majdanpek i Sjenica. U tim mestima, overa se i dalje može obaviti u sudovima, kao i u lokalnim organima uprave.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Javnobeležničke komore Srbije, 22.06.2022.
Naslov: Redakcija