Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Zbog toga što će biti formirana nova Vlada i Skupština, postupak kreće ispočetka - ponovo će biti formirana radna grupa za izradu nacrta zakona, predstavnici NVO sektora neće podržati eventualne izmene postojećeg Nacrta


Kako Danas saznaje, proces u vezi sa donošenjem zakona o istopolnim zajednicama kreće ispočetka iako je taj dokument odavno u fazi nacrta zakona i predat je Vladi Srbije.

To je saopšteno danas predstavnicima civilnog sektora na sastanku koji je održan u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem je čelu Gordana Čomić, koja je takođe prisustvovala tom skupu.

Navodno, sve mora ponovo da se odradi zbog toga što će biti formirana nova Vlada i Skupština Srbije.

Kako su Danasu rekli predstavnici NVO koji su prisustvovali sastanku i koji su razočarani postupkom Ministarstva, ponovo će biti formirana radna grupa za izradu nacrta zakona.

Oni su ministarki Čomić naglasli da neće menjati ništa u tekstu nacrta zakona koji je već gotov, ukazujući da ukoliko dođe do promena, LGBTI organizacije neće podržati zakon.

Takođe, civilni sektor se pobunio na predlog Ministarstva da se izbaci mogućnost uzimanja partnerovog prezimena.

Podsetimo, još pre parlamentarnih i predsedničkih izbora održanih 3. aprila ove godine, ministarka Čomić je saopštila da je njeno ministarstvo završilo Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, te da je ostalo na Vladi Srbije da odluči kada će ga usvojiti.

Međutim u međuvremenu su se održali izbori a vlada i parlament još uvek nisu formirani.

Inače, usvajanje ovog najvažnijeg pravnog akta za LGBTI zajednicu u Srbiji praktično je stopirano nakon što je još početkom maja prošle godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ga neće potpisati ako ga parlament usvoji, jer, kako je rekao, Ustav upućuje na Porodični zakon ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

On je to izjavio iako se nigde u nacrtu zakona o istopolnim zajednicama ne spominje da se radi o braku istopolnih parova. Naprotiv, radilo bi se, kako i sam naziv zakona kaže, o istoponim zajednicama.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Danas, Jelena Diković, 22.06.2022.
Naslov: Redakcija