Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O KRITERIJUMIMA ZA DODELU PODSTICAJA POSLODAVCIMA KOJI ZAPOŠLJAVAJU NOVONASTANJENA LICA U REPUBLICI SRBIJI: Poslodavcu se odbija do 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više novonastanjenih ljudi zaposlenih na poslovima za koje na našem tržištu ne može da se nađe kadar – ugovor o radu mora biti na neodređeno, a minimalna neto plata 300.000 dinara


Da Srbija ne bi postala stecište samo nekvalifikovane radne snage koja sve češće dolazi ne samo iz susedstva već i sa udaljenih destinacija, Vlada Srbije ovih dana donela je uredbu kojom se omogućava poslodavcima da u zemlju dovedu i nekoga ko zaista može da doprinese razvoju ovdašnje ekonomije. Bilo da je reč o strancu ili domaćem povratniku, zahvaljujući Uredbi o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 67/2022), firmama koje rade u zemlji ili imaju ogranak i predstavništvo stranog poslodavca u Srbiji biće omogućeno da dobiju značajne subvencije za zapošljavanje kadra koji inače ne mogu da nađu na našem tržištu.

Predviđeno je da se poslodavcu odbije do 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih ljudi. Da nije reč o maloj sumi, pokazuje podatak da je minimalni iznos neto plate u ugovoru 300.000 dinara, a poresko opterećenje zarade u Srbiji veće od 60 odsto. Isto tako, država će poslodavcu platiti i 100 posto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene novonastanjene ljude. Period u kome se mogu dobijati podsticaji je najviše 60 meseci, počevši od 1. jula 2022. godine i zaključno sa 31. decembrom 2028. godine.

Nadležni su uvereni da će uredba obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na međunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji. Vlada je saopštila i da će uredba omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca.

Osnovni uslov da bi se neko smatrao novonastanjenim jeste da dve godine pre zasnivanja ugovora s poslodavcem nije boravio u Srbiji više od 180 dana. Uz to, za takvu osobu, bez obzira na državljanstvo, važi subvencija samo ako je ugovor o radu na neodređeno vreme i sa punim radnim vremenom.

Da će državnim davanjem subvencija firmama koje rade u Srbiji, a koje zaposle visokostručni kadar iz inostranstva (kojih inače nema da ovdašnjem tržištu rada), privreda Srbije biti samo na dobitku, smatra Miloš Turinski s portala „Infostuda”, koji je specijalizovan za posredovanje u zapošljavanju.

Svi pokazatelji su da u Srbiji nemamo dovoljno visokoškolovanih stručnjaka, isto kao i onih s nižim nivoom obrazovanja, jer odlaze u inostranstvo. Neophodni su nam stručnjaci koji ovde ne mogu da se nađu, bilo da je reč o menadžerima raznih vrsta, IT stručnjacima, inženjerima elektrotehnike, mašinstva, finansijskim ekspertima... Zato je uvek dobro za privredu kada se napravi nešto čime mogu da se privuku radnici u zemlju koji su inače deficitarni na tržištu rada. Ipak, da bismo nekog stručnjaka iz inostranstvu doveli kod nas, moramo da ga platimo. Zbog toga je nova uredba dobro osmišljena, da uz pomoć države taj trošak poslodavcima može da bude mnogo manji, a s većim brojem iskusnih stručnjaka uvećaće se i opšti nivo jedne privrede. Onda smo svi na dobitku – uveren je Turinski.

U sindikatima nisu baš fascinirani odlukom vlade da država poslodavcima iz budžeta nadoknađuje 70 odsto poreza na zarade od 300.000 dinara za novonastanjene radnike u Srbiji. Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva, smatra da bi bilo lepo da se uredba odnosi i na, kako kaže, staronaseljene radnike u Srbiji.

Da bi se poboljšala demografska slika Srbije, trebalo bi najpre da se misli na ljude koji ovde žive i rade, jer s malim platama mi ih direktno guramo da odu iz zemlje, a ovamo dajemo podsticaje firmama da zapošljavaju i nagrađuju velikim platama strance i naše povratnike – ističe on.“.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 21.06.2022.
Naslov: Redakcija