Zastava Bosne i Hercegovine

AMERIČKI SENAT PODRŽAO BRŽE USVAJANJE ZAKONA O NAORUŽANJU


Američki Senat učinio je napredak ka donošenju prvog zakona u SAD o kontroli oružja u poslednjih nekoliko decenija, podstaknut nedavnim masovnim pucnjavama u zemlji.

Senatori su glasali za ubrzavanje usvajanja paketa mera za pooštravanje federalnog Zakona o naoružanju, prenosi Rojters. Očekuje se da će Senat ove nedelje glasati o predlogu zakona koji je sačinjen na 80 stranica pre nego što ode na dvonedeljnu pauzu.

Predložene mere

Predlog zakona koji je juče predstavljen, ne ide onoliko daleko koliko su to tražile demokrate, uključujući i američkog predsednika Džotefa Bajdena, ali ako bude usvojen, to bi bila najznačajnija mera za borbu protiv nasilja koja se pojavila u Kongresu poslednjih godina, navodi britanska agencija.

Ovim zakonskim predlogom državama se daje pravo da donesu mere kojima se sprečava da oružje završi u rukama osuđivanih ili onih koji su opasni za sebe ili društvo.

Iako je američki predsednik apelovao na Kongres da ponovo uvede zabranu automatskog oružja, ovaj predlog ne podiže starosnu granicu sa 18 na 21 godinu za njegovu kupovinu.

Duži period provere dosijea

Nakon nedavnih masovnih pucnjava u njujorškoj prodavnici prehrambenih proizvoda i osnovnoj školi u Teksasu, za koje su vlasti utvrdile da su počinioci tinejdžeri, zakon previđa da produži period provere eventualnih krivičnih dosijea i mentalnih problema kod kupaca mlađih od 21 godine.

Lider većine u Senatu Čak Šumer saopštio je da očekuje da će zakon biti usvojen ove nedelje, dok ga je senator Kris Marfi, vodeći demokrata u pregovorima o dvopartijskom dogovoru sa republikancima u vezi zakonskog predloga, nazvao „najznačajnijim delom zakonodavstva protiv oružanog nasilja koje će Kongres usvojiti u poslednjih 30 godina“, prenosi Rojters.

S obzirom da je Senat od 100 mesta ravnomerno podeljen između dve stranke, za donošenje ovog zakona potrebna je podrška najmanje 10 republikanaca da bi se prevazišle proceduralne prepreke, a četrnaest republikanaca, je uz svih 50 demokrata podržalo ubrzanje izjašnjavanja o ovom predlogu.

Nacionalna asocijacija za oružje (NRA), najmoćniji oružarski lobi u SAD, saopštila je na Tviteru da se protivi zakonu jer bi mogao biti zloupotrebljen za ograničavanje legalne kupovine oružja, a izjava ove politički moćne grupe mogla bi da utiče na to koliko republikanaca će glasati o predloženoj meri, navodi Rojters.

Dvostranačka grupa u Kongresu započela je rad na dogovoru o suzbijanju oružanog nasilja u SAD posle dva masovna ubistva, kada je u maju napadač ubio 19 dece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, manje od dve nedelje nakon što je 10 ljudi ubijeno u rasističkoj pucnjavi u supermarketu u Bafalu u Njujorku..

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.06.2022.
Naslov: Redakcija