Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJENE IZMENE PORESKOG ZAKONODAVSTVA: Kome će i kolike olakšice doneti?


Pred poslanicima bi uskoro mogle da se nađu izmene zakona o porezu i doprinosima kojima će, prema najavama, biti ukinut porez na godišnji dohodak građana mlađih od 40 godina, a poslodavci će plaćati 70 odsto manje poreza i doprinosa za mlade koji se prvi put zaposle i za angažovane na projektima istraživanja i razvoja.

Što se prve izmene vezane za mlade koji se zapošljavaju prvi put, tiče poreska savetnica Andrijana Ivić kaže:

"Na taj način će se stimulisati poslodavci, ne samo radi uštede već i da zaposlenima kojima je to prvi posao daju veće plate, da to ne budu neke plate od 300 do 400 evra već da se ide na republički prosek koji je oko 65.000 neto".

Ako se usvoji najavljeno oslobođenje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih, poslodavac bi za isplaćenu prosečnu zaradu uštedeo nešto više od 28 hiljada dinara. Za dvostruko veću platu njegove obaveze prema državi bile bi 53.600 dinara manje.

Druga najavljena olakšica je ukidanje za mlađe od 40 godina obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, koji trenutno plaćaju svi koji zarađuju više od tri prosečne godišnje zarade u zemlji.

Očekuje se da oni taj novac ulažu u razvoj posla, a na primer oni koji zarade 10 miliona dinara za godinu uštedeli bi gotovo 660.000 dinara, koliko sada izdvajaju za porez.

Privrednici kažu da bi voleli da se umanjenje poreza odnosi i na niže zarade, kako bi se što više ljudi uključilo u tržište rada, a privreda bila konkurentnija.

"Čini se da je cilj da država pošalje poruku gde vidi razvoj Srbije, u smislu da razvoj Srbije ne vidi u niskoplaćenim radnim mestima, nego u povećanju radnih mesta koja zaista donose jednu novu dodatu vrednost, zbog toga su ciljani oni ispod 40 godina, oni koji će sigurno imati veću platu", smatra direktor odeljenja u NALED-u Dušan Vasiljević.

Treća najavljena izmena je oslobođenje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja, što bi trebalo da privuče mnogo kompanija koje se bave naučno-istraživačkim delatnostima.

Izvor: RTS, Dragan Stojev, 20.06.2021.
Naslov: Redakcija