Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Omogućen lakši pristup poslovnim, finansijskim i ostalim podacima iz APR-ovih registara


Privredna komora Srbije i Agencija za privredne registre potpisali su tri dokumenta koji će privrednicima u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana omogućiti lakši pristup poslovnim, finansijskim i ostalim podacima iz APR-ovih registara.

Direktor APR Milan Lučić je istakao da Agencija pruža podršku za pokretanje poslovanja i obavlјanje poslovnih aktivnosti za više od 400.000 registrovanih privrednih subjekata i oko 50.000 pravnih lica, kojima se pruži godišnje u proseku oko 1.000.000 administrativnih usluga, od kojih su dobar deo elektronske usluge. Osim objavlјivanja podataka preko interneta, državnim organima APR pruža podatke putem veb servisa i učestvuje u najznačajnijim projektima e-Uprave u Srbiji, rekao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

Predsednik PKS Marko Čadež je naglasio da su podaci APR, kao i druge baze podataka koje komora koristi, važni za privredu, jer zahvalјujući njima PKS izvodi analitiku na osnovu koje može da pruži odgovore gde izvoziti, u koju industriju investirati, ko su najbolјi dobavlјači, ko su poslovni partneri, kakva je krvna slika industrije. Kada je spolјna trgovina u pitanju, privrednici mogu da otkriju dodatni potencijal svojih usluga ili proizvoda, kao i izvozna tržišta i to je najveća prednost ove integrisane statistike, ukazao je predsednik PKS.

"Sa APR-om sarađujemo dugo, a ovim sporazumima ulazimo u novu fazu saradnje, na osnovu koje ćemo ponuditi novu grupu servisa koje ne pruža nijedna institucija, ni privredna komora u većem delu Evrope", istakao je Čadež.

"Dalјi razvoj saradnje sa PKS-om omogućiće intenzivniju razmenu podataka i unapređenje privrednog ambijenta", rekao je direktor APR Milan Lučić. On je dodao da APR želi da kroz stratešku saradnju sa PKS-om dobije povratne inpute od privrede i da privredi pruži svoju stručnost i znanje.

"Nastavlјamo da radimo na dalјoj digitalizaciji usluga i do kraja godine uspostavićemo elektronske prijave za upis zaloge i ugovora o lizingu, a od oktobra i novi registar zdravstvenih ustanova", najavio je direktor APR-a.

U svojstvu predsednika Regionalnog portala privrednih registara (BIFIDEX) i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (CIF), Milan Lučić i Marko Čadež potpisali su i Memorandum o razumevanju, koji predstavlјa okvir za uspostavlјanje plodotvornije saradnje u realizaciji dva međunarodna projekta, koje podržava Evropska banka za obnovu i razvoj i koji značajno doprinose razvoju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da se nada da će ovakva saradnja doprineti ekonomskom oporavku posle kovida, kao i nastavku regionalne integracije.

"Ekonomski oporavak opisujemo sa dve reči- da bude zeleni i digitalni i evo nas u digitalnom prostoru, sarađujemo konkretnim koracima kako bi privreda mogla da koristi ove podatke i kako bi se pobolјšala trgovina u regiji Zapadnog Balkana", rekla je ona.

Kako je istakla, predstoji dalјi dogovor kako bi se podrška EBRD nastavila da privrednici u šest zemalјa regiona saznaju za ove podatke i da ih iskoriste, a najavila je i dalјu pomoć u finansiranju ovakvih projekata.

Izvor: Vebsajt APR, 18.06.2020.
Naslov: Redakcija