Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Svaki pokušaj vantelesne oplodnje ubuduće besplatan. Starosna granica za žene podignuta je na 43 godine, s tim da će i administrativni postupak biti skraćen


Ako je verovati najavama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, država počinje da plaća neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje svim parovima u našoj zemlji koji se bore sa sterilitetom. Osim toga, starosna granica za žene podignuta je sa 42 na 43 godine, a najavljene su i izmene koje će pojednostaviti administrativni postupak vantelesne oplodnje. Predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović ipak skreće pažnju na činjenicu da se najavljene promene još uvek ne nalaze na sajtu RFZO, što praktično znači da parovi koji su imali tri neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje još ne mogu da konkurišu za četvrti i svaki sledeći.

Želimo da verujemo da će se najave RFZO ostvariti, ali još uvek nema zvaničnog uputstva koje menja kriterijume za lečenje besplodnosti. Dok se to uputstvo ne formalizuje, državne i privatne ustanove ne mogu da rade neograničeni broj pokušaja VTO. Najavljene su i izmene koje će pojednostaviti administrativni postupak – planirano je ukidanje prvostepenih komisija pri RFZO i direktno upućivanje žena u šest kliničkih centara na prvostepenu komisiju. Celu pripremu za vantelesnu oplodnju ubuduće će raditi ginekolog u domu zdravlja i lekar opšte prakse – objašnjava ona i podseća na odluku države da sve žene koje su za vreme vanrednog stanja napunile 42 godine imaju prava da apliciraju za VTO o trošku države do kraja ove godine. Osim toga, zbog pandemije kovida 19, rok za realizaciju procedure vantelesne oplodnje produžen je sa 12 na 18 meseci.

Najavu RFZO da će država finansirati neograničeni broj pokušaja VTO dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, ocenjuje kao odličnu vest za sve parove koji ne mogu da ostvare trudnoću na prirodan način.

Biomedicinski potpomognuta oplodnja je za neke partnere jedini način da se ostvare kao roditelji, jer svaki šesti par ima problem zbog steriliteta. Broj dece koji je rođen uz pomoć vantelesne oplodnje nije tako veliki, ali je stimulativan za podizanje vidljivosti populacione dinamike. Činjenica je da jedan broj parova ne može da dođe do potomstva iz psiholoških razloga, druge genitalne infekcije sprečavaju da se zatrudni na prirodni način, ali za one parove koji nemaju problem sa psihološkim sterilitetom ili sa infekcijama koje su se iskomplikovale, vantelesna oplodnja je jedina koja otvara vrata mogućnostima da postanu roditelji. U Strategiji za podsticanje rađanja, VTO je predviđena kao poseban cilj i zato izražavam veliko zadovoljstvo što je dve godine kasnije ova metoda maksimalno finansijski podržana od strane države – ističe dr Đukić Dejanović.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, ističe da su ovo izuzetno dobre vesti za sve one parove u Srbiji koji ne mogu da dobiju potomstvo, a njih je sve više.

Neograničen broj pokušaja o trošku države jeste ogroman iskorak vezan za povećanje šanse da se mnogi parovi, koji su do sada iscrpli svoje mogućnosti – kako državne, tako i svoje finansijske, ostvare kao roditelji. Do sada su se parovi, ali i mi koji sa njima radimo, susretali sa ogromnom zebnjom i strahom od mogućeg neuspeha jer je broj pokušaja bio ograničen, a stres je faktor koji negativno utiče na ishod postupka. Zato će ovi novi i neuporedivo bolji uslovi direktno uticati na povećanje broja beba rođenih na ovaj način. Osim ovoga starosna granica za žene podiže se na 43 godine, što omogućava malo zemalja u svetu – ističe Stefanović.

On podseća da je tokom proteklih pet-šest godina država mnogo učinila na polju unapređenja vantelesne oplodnje. Uloženo je mnogo u opremu, zahvaljujući kojoj odeljenje za biomedicinski potpomognutu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS sada ima najsavremeniju opremu, koja ni malo ne zaostaje za najboljim svetskim centrima. Uvećan je i stručni kadar, pa sada ima više embriologa koji su pored izuzetno važni za proces rada. Više puta je podizana starosna granica, povećavan broj pokušaja i uvedeni pokušaji za drugo dete posle prvog dobijenog postupcima VTO. Omogućeno je i zamrzavanje šest embriona o trošku države, a prošle godine osnovana je i Banka reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 17.06.2020.
Naslov: Redakcija