Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 29: Carinska služba nastavlja sa usklađivanjem carinskih propisa i podizanjem kapaciteta, posebno u oblastima pojednostavljenja postupaka, prava intelektualne svojine, selektivnosti kontrola, analize rizika i IT sistema


Direktor Uprave carina Miloš Tomić, povodom odluke o otvaranju Poglavlja 29 posvećenog carinskoj uniji, je izjavio da je to za tu instituciju velika šansa da unapredi i modernizuje poslovanje, ali da je prevashodno reč o velikom koraku za nacionalnu ekonomiju.

"EK je ocenila da smo jedna od najboljih uprava, što je rezultiralo najpre najavom, a sada i otvaranjem Poglavlja 29. Na to smo vrlo ponosni, jer smo državi omogućili da je po nekim standardima već u Evropi", poručio je Tomić

 Kako je rekao uvođenjem novog kompjuterizovanog sistema probijene su barijere granica.

"Zahvaljujući ubrzanim procedurama, našim putevima je tokom prošle godine prošlo 200.000 teretnih vozila više nego u 2015. godini", ukazao je Tomić.

Prema njegovim rečima ove godine počinje pripremna faza za uvođenje "automatskog uvoza i izvoza", jer je, kaže, stvaranje finansijskih i carinskih uslova da Srbija postane članica EU od životne važnosti za privredu, budžet i za poslovanje domaćih kompanija.

"Uvođenjem sistema ulazne i izlazne sažete deklaracije počinjemo sa pripremnom fazom za uvođenje automatizovanog izvoza. Sledi i sistem automatizovanog uvoza. Naš cilj je da brzina i efikasnost carinskih postupaka budu na najvišem nivou", rekao je direktor Uprave carina.

On je podvukao da će Carinska služba kroz Poglavlje 29, u skladu sa preporukama Evropskog saveta, nastaviti sa usklađivanjem carinskih propisa i podizanjem kapaciteta, posebno u oblastima pojednostavljenja postupaka, prava intelektualne svojine, selektivnosti kontrola, analize rizika i IT sistema.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.06.2017.
Naslov: Redakcija