Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 7: Svi organi za sprovođenje prava intelektualne svojine - policija, carina, tržišna inspekcija imaju posebne organizacione jedinice koje se baš bave intelektualnom svojinom. Nove tehnologije i novi načini iskorišćavanja intelektualnih prava iniciraju da se menjaju propisi u Evropi, pa samim tim i naši nacionalni propisi moraju sa tim da se usklade


Otvaranje Poglavlja 7, koje se odnosi na zaštitu intelektualne svojine, u pregovorima sa EU je dobra vest, izjavio je direktor Zavoda za intelektualnu svojine Vladimir Marić. On je naglasio da svi titulari intelektualne svojine treba da budu sigurni u pogledu svojih prava.

Marić je rekao da zaštita intelektualne svojine nije sama sebi svrha, već da ona vredi onoliko koliko unapređuje ekonomiju jedne zemlje i kvalitet života naših ljudi.

 "Srbija treba da izgradi jedan ozbiljan sistem zaštite intelektualne svojine kako bi i stranim investitorima koji dolaze sa svojim novcem garantovali da će njihova prava i intelektualne svojine biti zaštićeni", smatra Marić.

On je ocenio i da Srbija dugi niz godina, više od jednog veka, na kvalitetan način štiti intelektualnu svojinu, ali da kada se radi o usklađivanju sa EU, postoje i određene finese.

Marić je naveo da smo početkom 20. veka jednu knjigu mogli da štampamo i da je prodajemo u knjižari, ali da danas postoje novi sofisticirani oblici iskorišćavanja autorskih dela, pa knjigu možete da digitalizujete i stavite na internet da je neko daunloduje i strimuje.

Ukazao je da nove tehnologije i novi načini iskorišćavanja intelektualnih prava iniciraju da se menjaju propisi u Evropi, pa samim tim i naši nacionalni propisi moraju sa tim da se usklade, a da kao moderna i uređena država ne možemo da prihvatimo da se nekažnjeno krše prava intelektualne svojine.

Marić napominje da je to već kažnjivo, samo je pitanje u kojoj meri mi sprovodimo propise i dodaje da smo u poslednjih nekoliko godina značajno ojačali kapacitete, tako da svi organi za sprovođenje prava intelektualne svojine - policija, carina, tržišna inspekcija imaju posebne organizacione jedinice koje se baš bave intelektualnom svojinom.

"Prošle godine tržišna inspekcija je imala tri puta bolje rezultate nego 2015. godine. Carina je sprečila ulazak 401.000 krivotvorenih piratskih artikala u Srbiju. To su neki rezultati koji su dobri", zaključio je Marić.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.06.2017.
Naslov: Redakcija