Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD BEOGRAD: Održana sednica Skupštine grada - Usvojen rebalans budžeta za 2016. godinu, donete Odluka o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda, Odluka o načinu postupanja sa nepokretnostima u svojini Grada Beograda


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 22. juna 2106. godine rebalans budžeta za 2016. godinu.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević istakao je da ukupan budžet Grada Beograda za 2016. godinu iznosi 107 milijardi dinara, dok je za prošlu godinu on iznosio 91 milijardu.

On je istakao da suficit preostalih sredstava po završnom računu za 2015. godinu iznosi devet milijardi i 100 miliona dinara, koji će biti uvršten u budžet za ovu godinu. Grad Beograd će, prema njegovim rečima, delom i od tog novca izmiriti sva nasleđena dugovanja prema gradskim preduzećima i institucijama.

Kada je reč o kreditnom zaduženju, Milosavljević je dodao da Grad Beograd za poslednje tri godine ne podiže nove kredite, već samo postojeće kreditne linije.

Neto efekat takve politike štednje iznosi 114 miliona evra samo za poslednje tri godine, dok je ostalo da se još vrati oko 353 miliona glavnice – naveo je Milosavljević.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda.

Obrazlažući odluku, gradski menadžer, Goran Vesić, istakao je da je veoma važno urediti ovo pitanje u pešačkoj zoni centra grada.

Radi se o pešačkim zonama i odluka se ne odnosi samo na Knez Mihailovu i okolne ulice već i na centar Zemuna, Skadarliju, Kosančićev venac i druge. Takođe, naš plan je i da u narednim godinama svaka opština dobije svoju pešačku zonu i kako se one budu širile, tako će se i ova Odluka primenjivati na širi prostor. Po Odluci, bašte u pešačkim zonama mogu biti samo na sredini ulice, sa obezbeđenim prostorom za prolaze sa strane, utvrđen je razmak između dve bašte i stubova javne rasvete, zabranjeno je postavljanje zatvorenih bašta u pešačkim zonama, a za prekršaje je moguće ukidanje dozvole za baštu. Ne mogu da postoje rashladni uređaji i vitrine u baštama, njihova ograda ne sme da bude viša od metar, i moraju da imaju saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kako bi se uklopile u sredinu u kojoj se nalaze – rekao je Vesić.

On je precizirao da Odluka stupa na snagu 1. januara 2017, godine, a do tada je obavezno i da sve opštine donesu svoje planove.

Tako će se uvesti red i omogućiti ljudima da se bave svojom delatnošću na uređen način – rekao je gradski menadžer.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o načinu postupanja sa nepokretnostima u svojini Grada Beograda, kojom je Grad Beograd preuzeo brigu o poslovnom prostoru na svojoj teritoriji, koji se do sada nalazio pod kontrolom opština, što će, kako je objasnio gradski menadžer Goran Vesić omogućiti veće prihode, kako za grad, tako i za te opštine.

Vesić je objasnio da je usvajanjem Odluke rešen problem koji je mučio grad prethodne dve decenije kada nije postojala jasna evidencija imovine i kada prihodi nisu naplaćivani.

"Deo prihoda se trošio na plate zaposlenih u poslovnim prostorima. Nedomaćinski se raspolagalo poslovnim prostorom da je DRI ustanovila da je više od pet miliona evra nenaplaćenih potraživanja od poslovnih prostora, a koji su prihodi grada", rekao je Vesić.

Na osnovu Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013 i 105/2014), objasnio je gradski menadžer, Grad Beograd preuzima brigu o poslovnom prostoru, što stupa na snagu 1. decembra 2016. godine, do kada je potrebno da se izvrši popis tog prostora.

"Opštine koje na svojoj teritoriji imaju poslovni prostor neće biti zakinute ni za jedan dinar, već će imati čak i veće prihode jer ćemo mi domaćinski raspolagati poslovnim prostorom", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima taj prihod će se deliti srazmerno između opštine i grada.

"I dalje će opštine dobijati prihod, ali s obzirom na to da će biti manje zaposlenih, da će se naplaćivati potraživanja, taj prihod će biti veći", rekao je Vesić.

Izvor: Vebsajt Beoinfo i Tanjug, 22.06.2016.
Naslov: Redakcija