Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: Tužilačkom istragom do jače i stabilnije države


Republika Srbija se opredelila za koncept tužilačke istrage sa svim vrlinama i manama koje taj koncept nosi, zbog sve veće stope kriminaliteta, transnacionalnog kriminala i terorizma, i neophodnosti da odgovor države i krivično pravna represija budu mnogo jači, rekao je državni sekretar ministra pravde Radomir Ilić na Regionalnoj konferenciji “Tužilačka istraga: regionalna krivičnoprocesna zakonodavstva i iskustva u primeni”, koju je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji.

Ilić je naglasio da je novi Zakonik o krivičnom postupku ponudio neka nova rešenja koja maksimalno treba da primenjuju i policija i tužilaštvo i sud. “Ministarstvo pravde mora da prati primenu Zakona o krivičnom postupku i da, ukoliko je neophodno, predloži njegove izmene. Ali nije sve u normativnom delu, treba ojačati i reformisati tužilaštvo, i učiniti ga kadrim da može da izdrži tužilačku istragu i da je vodi na pravi način”, dodao je Ilić.

Ističući prednosti novog ZKP-a, Ilić je rekao da je ovaj zakon demokratičniji od prethodnog, jer je veliki broj poslova o kojima je odlučivala policija, sada u rukama tužioca, što omogućava tužiocu da rukovodi predkrivičnim postupkom, čime će se unaprediti i koncept tužilačke istrage.

“Potrebno je obezbediti bolje prostorije tužiocima, dati im više zapisničara, saradnika i zamenika. Takođe, neohodno je povezati tužioca sa drugim državnim organima i na taj način mu dati sve alate koji su mu neophodni, kako bi dobro radio svoj posao”, zaključio je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Prisutnim učesnicima su se obratili i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Piter Burkhard, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, zamenik Republičkog javnog tužioca Milan Bojković, kao i predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 20.6.2014.