Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Sledi kontrola internet provajdera


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je za "Danas" da će pokrenuti neposredni nadzor nad internet provajderima koji takozvane "zadržane podatke" o korisnicima ne čuvaju na zakonom propisan način.

"Nadzor će obuhvatiti sve najveće i najinteresantnije provajdere. On je upravo započeo, a po njegovom završetku, na osnovu saznanja koja izvesno neće biti prijatna, pripremiću i predložiti paket mera koje bi doprinele popravljanju stanja kojim sasvim sigurno ne možemo biti zadovoljni", istakao je Šabić.

Poverenik je ukazao da svega 15 odsto internet provajdera čuva zadržane podatke 12 meseci, koliko su po zakonu obavezni, dok ostalih 85 odsto provajdera to čini duže ili kraće od predviđenog roka.

"Oni čuvaju podatke zato što je to obaveza predviđena Zakonom o elektronskim komunikacijama. Ta obaveza podrazumeva odgovarajuću zaštitu tih podataka i dozvoljava pristup njima samo u skladu sa Ustavom i zakonom. Dakle, osim korisniku, ti podaci mogu biti dostupni samo nadležnim organima radi vođenja krivičnog postupka i zaštite državne bezbednosti, i samo na osnovu odluke suda", ukazuje Šabić.

On je izrazio zabrinutost zbog postojeće situacije, jer ti podaci mogu biti zloupotrebljeni.

"Informacije o tome s kim ste, na koji način, odakle, koliko dugo, koliko često, kojim sredstvom komunicirali, i to za 12 meseci unazad, mogu mnogo da govore o vama. Eksperti na osnovu takvih podataka mogu i da kreiraju profil ličnosti. A suvišno je objašnjavati da pristup takvim podacima može predstavljati ozbiljan prodor u privatnost i da ti podaci mogu biti zloupotrebljeni na različite načine", naglašava Šabić.

Poverenik je do objavljenih podataka došao nadzorom nad oko 200 internet provajdera. Zbog upozoravajućih rezultata, pokrenuta je i druga faza nadzora.

"Primera radi, masovno se ne vode evidencije o ulasku i vremenu boravka osoba u prostorijama u kojima se može pristupati podacima o komunikaciji. U velikom broju slučajeva nisu instalirani nikakvi sistemi za detekciju neovlašćenog pristupa. Više od 70 odsto operatera smatra da za osobe koja imaju pristup podacima o komunikaciji nije potrebna nikakva bezbednosna obuka ili bezbednosni sertifikat", samo su neki od primera kršenja zakona internet provajdera na koje je naišao Šabić. 

Izvor: Tanjug, 21.6.2014.