Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE PREDLOŽILA PRODUŽENJE ŠTRAJKA ADVOKATA


Skupština Advokatske komore Srbije (AKS) predložila je Upravnom odboru AKS da donese odluku da advokati nastave sa štrajkom do kraja naredne sedmice, odnosno petka, 27. juna, jer njihovi zahtevi za ukidanjem novih poreskih obaveza nisu ispunjeni.

Beogradski advokati počeli su štrajk u sredu, koji je trebalo da traje pet radnih dana, zaključno sa 24. junom.

Advokat iz Beograda Zora Dobričanin Nikodinović rekla je Tanjugu da smatra da je uzrok takve situcije nesređeno stanje u advokaturi koje traje već 10 godina, a da je štrajk samo posledica.

Beogradski advokati u petak su treći dan za redom štrajkovali i nisu zastupali stranke pred sudovima i drugim organima čak ni u hitnim predmetima, jer su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu.

Obustavom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, ukljucujući i pritvorske predmete, kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

Velki broj suđenja je u sredu, četvrtak i petak odložen u beogradskim sudovima, ali Ministarstvo finansija koje je donelo spornu Uredbu, kojom je povećano paušalno oporezivanje advokata, smatra da je protest advokata neosnovan.

Izvor: Tanjug, 22.6.2014.