Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRTI ZAKONA O TRGOVINI I O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FISKALNIM KASAMA: Neophodno unapređenje uslova za trgovinu, uključujući i elektronsku trgovinu, te jasnije definisanje podataka koji se dostavljaju Poreskoj upravi


Očekuje se da će novi propisi u oblasti trgovine urediti tržište i unaprediti ovu delatnost uključujući i elektronsku trgovinu, istaknuto je na sednici Grupacije trgovaca specijalizovanom neprehrambenom robom Privredne komore Srbije (PKS).

Grupacija trgovaca specijalizovanom neprehrambenom robom Udruženja za trgovinu PKS je razmatrala je izrade nacrta zakona o trgovini i o fiskalnim kasama. Sednici je prisustvovalo 30 privrednika iz 22 kompanije.

Postojeći Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 53/2010 i 10/2013) usvojen je 2010. godine, izmenjen i dopunjen 2013. godine, a novi zakon očekuje se do kraja godine. Kako je istaknuto, efikasna primena novog propisa treba da omogući nesmetano funkcionisanje tržišta, unapredi uslove za trgovinu, uključujući i elektronsku trgovinu. Zakon treba da bude usklađen i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) i Zakonom o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016).

U diskusiji o izmenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama istaknuto je da je fiskalizacija u Srbiji zastarela u tehničkom pogledu, kao i da je potrebno jasnije definisati koje podatke treba dostaviti Poreskoj upravi, kako se obezbeđuju i kontrolišu.

Da bi se unapredio postojeći Zakon o fiskalnim kasama ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 93/2012) potrebna je veća pouzdanost informacija, bolja analiza maloprodajnih objekata, smanjenje troškova fiskalizacije, efikasnije uvođenje e-potpisa, pojeftinjenje samih fiskalnih kasa i štampača, kao i njihovo redovno servisiranje.

Zaključeno je da članovi Grupacije dostave PKS konkretne predloge na zakonska rešenja o trgovini i fiskalnim kasama. Dogovoreno je da se formira Radna grupa PKS koju će činiti predstavnici pet kompanija sa ciljem izrade izmena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama.

Na sednici se razgovaralo o suzbijanju nelegalne trgovine i internet prodaje proizvoda putem društvenih mreža (fejsbuk, instagram). Istaknut je program Vlade Republike Srbije koji se odnosi na suzbijanje sive ekonomije baziran na tri važna principa: unapređenje fiskalizacije sa minimalnim troškovima za privredu, povećanje obuhvata fiskalizacije i bezgotovinskog plaćanja.

Bilo je reči i o nivelaciji cena prilikom sezonskih popusta i akcija, tehničkim standardima proizvoda, uvođenju državnog registra bar kodova.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 18.05.2018.
Naslov: Redakcija