Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPOTREBA QR KODA KAO PODSTICAJA BEZGOTOVINSKIM OBLICIMA PLAĆANJA: Predviđeno da novac koji je uplaćen za robu, usluge ili po bilo kom drugom osnovu legne na račun primaoca istog trenutka


Mnogi naši građani će uskoro svoje novčanike potpuno zameniti računarima i telefonima jer će instant plaćanja postati uobičajena i u Srbiji jer nas na to obavezuje i Evropska unija.

U Narodnoj banci Srbije je pokrenut projekat koji ima za cilj da ustanovi sistem instant plaćanja, a radi se i na infrastrukturi za bezgotovinska plaćanja. To je sistem plaćanja koji će omogućiti da novac koji je uplaćen za robu, usluge ili po bilo kom drugom osnovu legne na račun primaoca istog trenutka.

Ovaj platni sistem trebao bi kod nas da počne sa primenom krajem oktobra ove godine, a u primeni novina učestvovaće i banke pa bi i svi tekući računi klijenata trebali da se prilagode i za ovu vrstu plaćanja.

Sistem instant plaćanja biće dostupan i fizičkim i pravnim licima 365 dana u godini. Novac će odmah po uplati leći na račun odnosno biti prebačen i više na to neće uticati da li je ponoć, podne, vikend ili praznik... U svakom trenutku klijenti banaka će moći da instaliraju aplikaciju potrebnu za instant plaćanja te da koriste usluge "e" i "m" benkinga.

Tako da će primalac novca već za sekundu moći ponovo da koristi ta sredstva za druga plaćanja. U ovom poslu supermarketi, samousluge, butici, servisi, zanatlijske radnje itekako će učestvovati. Tu će instant plaćanje moći da se obavlja uz "@QR kod" odnosno uz upotrebu "NFC" tehnike beskontaktnog plaćanja. O tome koja tehnika će se koristiti zavisiće od mobilnog telefona i banke. Klijenti koji već koriste "pej pas" tehnologiju znaju koliko to brzo ide. To je plaćanje koje se odvija samo prislanjanjem koda kartice na terminal. Sada će sličnu ulogu imati mobilni telefon ili računar. Uvođenje i prihvatanja instant plaćanja će pomoći Narodna banka Srbije i to politikom niskih tarifa. Ona će stimulisati banke da klijentima usluge instant plaćanja ponude po povoljnim uslovima.

Prema rečima dr Aleksandra Vasiljevića profesora na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić" iz Novog Sada, dobro je da Srbija ide u korak sa svetom.

"Dobro je što prihvatamo ove novine. Što se tiče tržišta smatram da će ubuduće biti manje posla za bankarske službenike a više za prodavce mobilnih telefona", kaže dr Vasiljević.

Što se tiče privrednika to što će im se novac od pružene usluge ili prodate robe istog trenutka naći na računu za njih je značajno. Tako će moći da sinhronizuju uplatu i isplatu, ubrzaju obrt.

"Deo privrede koji dobro posluje i koji redovno ispunjava obaveze dobiće novi podsticaj. Njima će ovo ubrzanje itekako dobro doći. To što će im novca biti dostupan istog trenutka je jako dobro", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dr Ljubodrag Savić.

Država će takođe imati koristi. Instant plaćanja doneće i uplatu poreza, taksi i drugih sličnih obaveza istog trenutka nakon transakcije u državnu kasu. Da ne pominjemo i to da dinar koji prođe preko tekućeg računa teže zaluta u sivu zonu.

NBS obećava da će voditi politiku niskih tarifa kod instant plaćanja. To pak treba da omogući bankama da isto ponude svojim klijentima. Banke su kada su počeli prvi koraci u "e" benkingu kod nas išle sa nižim troškovima nego za plaćanja na šalteru. Međutim, sa padom kamata na srpskom bankarskom tržištu počeli su da povećavaju i naknade za ova plaćanja. Tada je to bilo 10 ili 15 dinara po nalogu. Za nove klijente koji usvoje ovaj način plaćanja usluge su često prve godine bile i besplatne. Danas banke sve češće izjednačavaju šalterska i ova plaćanja pa se i za njih mora izdvojiti znatno više. Pored toga paketi računa koji sadrže i ova plaćanja su često skuplji od onih koji nude samo kartice uz standardne usluge.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Dušanka Vujošević, 20.05.2018.
Naslov: Redakcija