Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IPARD II: Proizvođači konzumnih jaja traže da im se omogući učešće u programu od 2019. godine


Program EU IPARD II treba da bude proširen i otvoren za proizvođače jaja, kako bi ova proizvodnja opstala i bila perspektivna, stav je Grupacije proizvođača živinskog mesa Privredne komore Srbije (PKS). Članice Grupacije predložile su izmenu IPARD II sa ciljem da se proizvođačima konzumnih jaja, od početka sledeće, omogući da konkurišu za sredstva iz programa. Pravo na apliciranje trenutno imaju samo privredni subjekti koji se bave proizvodnjom živinskog mesa.

Na inicijativu članica Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS održan je sastanak u vezi predloga izmene i dopune "Liste prihvatljivih investicija i troškova" u Programu IPARD II.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Živanović iz Sektora za ruralni razvoj i Zoran Janjatović, pomoćnik ministra, razgovarali su sa članovima Grupacije o svim nedoumicama i istakli da je Program IPARD II podložan izmenama.

Janjatović je pozvao proizvođače da predloge i inicijative u vezi izmena IPARD II, preko Privredne komore Srbije, upute resornom Ministarstvu.

Kako je istaknuto na sastanku, prva verzija IPARD II izostavila je proizvođače konzumnih jaja, a sredstva su namenjena samo proizvođačima mesa, takozvana teška linija. Dogovoreno je da se pripremi inicijativa za dopunu liste prihvatljivih troškova i za laku liniju, kako bi i proizvođači konzumnih jaja od početka sledeće godine mogli da konkurišu za sredstva IPARD II.

Problem je nastao jer pravo na apliciranje za IPARD II imaju samo privredni subjekti koji se bave proizvodnjom živinskog mesa, a ne i proizvođači konzumnih jaja. Učesnici sastanka su saglasni da će se, u slučaju ako IPARD II ne bude otvoren i za proizvođače jaja, ova proizvodnja ugasiti.

"Proizvođači jaja su obuhvaćeni Nacionalnim programom, ali taj program neće biti dovoljan da se do 2020 zamene obični kavezi, obogaćenim, što je naša obaveza", istakao je Miroslav Blagojević, predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 17.05.2018.
Naslov: Redakcija