Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Za vlasnika ugostiteljskog objekta koji angažuje muzičara bez licence predviđena je kazna od 10.000 dinara, a za muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 do 300.000 dinara


Voditelji, pevači, muzičari i drugi estradni umetnici ne mogu nastupati ni u kafanama a ni na svadbenim veseljima ukoliko nemaju licencu i nisu sklopili ugovor s organizatorom veselja.

To važi za nastupe u kafanama, klubovima i diskotekama, ali i za privatne zabave na kojima umetnici učestvuju, poput svadbenih veselja, slava ili krštenja. Ova materija je bila regulisana Posebnim kolektivnim ugovorom za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 23/2015) između Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i Udruženja poslodavaca Srbije.

Ugovor je istekao nedavno, a prošle sedmice je produžen na još tri godine. Kao i letos, Vlada je sada donela odluku da je deo kolektivnog ugovora obavezujući. To se odnosi na organizatora veselja: on mora s umetnicima zaključiti ugovor. Umetnici s kojima se pravi posao moraju imati licencu. Ugovor o nastupu i licenci za umetnike obavezni su za svaki nastup.

Cilj te saradnje je da se u oblasti estrade smanji siva ekonomija i plate porezi, a i da se umetnici zaštite te dobiju zdravstveno i penziono osiguranje.

Iskustva u toj oblasti imamo makar desetak meseci i raznolika su. Dok u Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika smatraju da su na dobrom putu te da će uz pomoć ugovora i licenci ta oblast biti bolje regulisana, odnosno da koristi već imaju i umetnici i država, u udruženjima estradnih umetnika kažu da tu ima dosta mešetarenja.

Organizatori veselja ne znaju kako da provere sve podatke i da li su papiri koje im umetnici prezentuju pravi i u skladu s propisima i je li licenca odgovarajuća.

U Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika Srbije kažu da sklapanje ugovora ne bi trebalo da bude problem. Što se tiče licenci, samostalni umetnici kojima udruženja uplaćuju penzioni staž i zdravstveno osiguranje mogu od tog udruženja dobiti potvrdu o licenci. Muzičari i ostali učesnici programa koji nemaju takav status licencu mogu dobiti od reprezentativnih sindikata koji ih zastupaju, tako da provera ne bi trebala da bude problem.

" Uveli smo plaćeni muzički dan, a izvođači koji učestvuju u programu dobijaju minimalnu dnevnicu od 1.250 dinara", kaže sekretar Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Za mesec dana nastupa mora da se isplati minimalna zarada od 25.000 dinara. Naravno, ugovorom se mogu odrediti i veće sume. "Bez obzira na to da li se radi o danu ili mesecu, umetnici s estrade za to vreme imaju uplaćno socijalno osiguranje. Za gazde se tu primenjuju sve poreske obaveze", veli Golubović.

O tome šta se od letos događa na terenu sekretar Udruženja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije Dragan Mirković kaže:

"Mnogo toga je zbunilo one koji angažuju naše članove. Ugostitelji nas često pitaju da li smeju ili ne smeju nekoga da angažuju. Biće potrebno još vremena da se to uhoda. Mislim da ćemo na prave rezultate još sačekati."

Primenu propisa već kontrolišu inspekcijske službe. Kazne nisu male: za gazdu koji angažuje muzičara bez licence to je 10.000 dinara, a za muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 pa do čak 300.000. Za sada se nije čulo da je neko zvučno ime platilo kaznu.

Kada su u pitanju privatna veselja – svadbe, slave ili krštenja – inspektori i poreznici mogu da banu i provere muzičare i druge umetnike koji zabavljaju goste. Ukoliko nema ugovora ili licence, organizatoru veselja može se izreći kazna ista kao kada se radi o diskoteci ili kafani. Sad, kako bi to izgledalo da na svadbi inspektor kažnjava mladoženju, druga je priča. Ali i oni sami mogu da se pobrinu da do toga ne dođe ako sklope ugovor i provere licence. Zato je možda najbolje da kum, sem burmi, čuva i ugovor i potvrde o licenci.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 19.05.2018.
Naslov: Redakcija